Ministr Chalupa: Bez jasných pravidel ani průzkum břidlicového plynu nebude

Ministr životní prostředí Tomáš Chalupa (ODS) byl hostem čtvrtečního pořadu Dvacet minut Radiožurnálu, v němž obhajoval návrh zákona o Národním parku Šumava a moratorium na zásoby břidlicového plynu v České republice.

reklama

„Doposud rozhodování o Národním parku Šumavu měla správa NP, tedy ředitel, anebo ministr životního prostředí. To zákon zruší a bude potřeba souhlasu Poslanecké sněmovny,“ uvedl jako jeden z důvodů nutnosti návrhu zákona o Národním parku Šumava ministr Chalupa. Zákon je podle něj potřebný kvůli nestabilitě, která v NP panuje.

Návrh vznikal půl roku u kulatého stolu, k němuž měli přístup zástupci místní i krajské samosprávy, dvě velké platformy, sdružujících místní občanská sdružení, včetně sdružení Duha, které návrh zákona označilo za likvidační. Pro svůj návrh má podle svých slov ministr dostatečnou podporu napříč koaličním spektrem.

Sporná lanovka
Jablkem sváru stále zůstává uvažovaná výstavba lanovky z Horní Plané či Nové Pece na rakouské hranice, kde by vedla do rakouského lyžařského areálu Hochficht. Ministr Chalupa razantně odmítl, že by lanovka byla počátečním stavebním kamenem pro vznik velkého lyžařského střediska na Šumavě.

Aby lanovku bylo možné postavit, návrh zákona o NP Šumava počítá s podobou tzv. chirurgického řezu, který má být podle ministra Chalupy široký jen několik metrů a po obou stranách zůstane park. Ministr i zákon obhajuje z důvodu navýšení první zóny ze stávajících 13 % na 26 %. Odpůrci namítají, že je to stále málo, přestože se do budoucna počítá s rozšířením na 35 %.

„Samozřejmě je řešení, že bychom vyňaly obce z parku, zmenšily bychom plochu parku a procento první zóny by vypadalo lépe. Ale já to nedělám proto, aby procento vypadalo hezky, ale abychom vytvořili funkční systém.“

Zásoby břidlicového plynu a vyhlášené moratorium
Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo moratorium na břidlicový plyn. Po dva roky nesmí být provedeny ani průzkumy, natož těžba. Do té doby je podle ministra Chalupy nutné změnit minimálně tři hlavní zákony, aby se následně o pouhé těžbě mohlo začít uvažovat.

„Je nutné vytvořit jasná pravidla. Musí se vyloučit rizika ohrožení zásob pitné vody a krajiny.“ Průzkum podle ministra Chalupy je mnohem náročnější než průzkum u jiných těžebních surovin. Pouhý průzkum podle něj de facto znamená zásah do krajiny.

„Pokud tam plyn skutečně je, tak přece nezmizí a zůstane tam,“ obhajoval moratorium v pořadu. I z důvodu rozvoje technologií není ministr Chalupa příznivcem definitivního zapovězení průzkumu a těžby břidlicového plynu, neboť je možné, že se časem najde technologie, která bude příznivá i k životnímu prostředí.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky