Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ECB: Inflace nehrozí, spíš se bojím poklesu cen v eurozóně

ECB: Inflace nehrozí, spíš se bojím poklesu cen v eurozóně

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Ewald Nowotny, člen rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB), má větší obavy z pomalého růstu ekonomiky a ze snižování cen, než z inflace. V sobotu o tom informovala agentura Reuters.

V rozhovoru pro sobotní vydání rakouského tisku Nowotny uvedl, že v současné době nevidí žádná významná inflační rizika v eurozóně. Podle jeho slov jsou hlavním faktorem ovlivňujícím růst inflace v EU ceny energií.„Větší nebezpečí vidím ve vývoji, který byl v Japonsku nazýván Fenomén dvou ztracených let, ten představuje pomalý růst ekonomiky a téměř nulovou inflaci,“ řekl Nowotny.Růst inflace v eurozóně během března klesl na 2,6 procenta, což je stále pod inflačním cílem ECB, který je těsně pod dvěma procenty.ECB je centrální banka pro jednotnou evropskou měnu, euro. Hlavním úkolem ECB je udržovat kupní sílu eura a tedy cenovou stabilitu v eurozóně. Eurozónu tvoří 17 států Evropské unie, které od roku 1999 zavedly euro.

Témata:  EU inflace

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy