Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za chudobu Čechů může stát

Celkem dvě třetiny (67 %) občanů souhlasí s výrokem, že „chudoba lidí je především vinou našeho státu“. Vyplynulo to z výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), o kterém centrum informovalo ve čtvrtek.

Z výsledků šetření vyplynulo, že více než tři čtvrtiny (77 %) občanů si myslí, že není pravda, že „všichni lidé v České republice mají dnes stejné možnosti dosáhnout úspěchu“, když 37 procent s tímto výrokem „spíše“ nesouhlasilo a 40 procent s ním „rozhodně“ nesouhlasilo. Opak si myslí jen asi pětina (21 %) dotázaných, z toho 18 procent „spíše“ a tři procenta „rozhodně“. Zbývající dvě procenta oslovených občanů k výroku nezaujala jasný postoj a uchýlila se k odpovědi „nevím“.

Oproti srovnatelnému výzkumu z února 2002 podíl lidí, kteří si myslí, že „rozhodně“ neexistují stejné možnosti k dosažení úspěchu pro všechny lidi, se zvýšil o sedm procentních bodů, zatímco podíl těch, kdo možnosti vidí jako více či méně rovné, o šest procentních bodu poklesl. Jen o málo více než pětina (22 %) občanů se domnívá, že „za svoji chudobu si v naší republice může člověk především sám“, přičemž tři procenta si to myslí „rozhodně“ a 19 procent „spíše“, zatímco tři čtvrtiny (74 %) si myslí opak. V tom 43 procent „spíše“ a 31 procent „rozhodně“. Celkem čtyři procenta respondentů u tohoto výroku zvolila odpověď „nevím“. I v tomto případě oproti roku 2002 narostl podíl rozhodně nesouhlasících (o sedm procentních bodů) i celkový podíl nesouhlasu (o šest procentních bodu) při šestibodovém poklesu podílu souhlasících. Celkem dvě třetiny (67 %) občanů souhlasí s výrokem, že „chudoba lidí je především vinou našeho státu“, v tom 26 procent „rozhodně“ a 41 procent „spíše“. Nesouhlas vyjádřila o málo více než čtvrtina (27 %), přičemž 23 procent „spíše“ nesouhlasí a čtyři procenta „rozhodně“ nesouhlasí, a šest procent uvedlo odpověď „nevím“. Od roku 2002 se podíl těch, kdo si myslí, že „chudoba lidí je především vinou našeho státu“, zvýšil o dvanáct procentních bodů, přičemž o deset procentních bodů vzrostl samotný podíl těch, kdo s uvedeným výrokem „rozhodně“ souhlasí. Na druhé straně podíl nesouhlasu celkově o dvanáct procentních bodu poklesl, z toho sedm procentních bodu připadá na pokles podílu odpovědí „spíše ne“ a pět procentních bodu na pokles podílu odpovědí „rozhodně ne“. Podrobnější analýza ukázala, že lidé starší než 60 let relativně méně souhlasí s tím, že za chudobu si může každý sám, a méně odmítají tvrzení, že chudoba lidí je především vinou státu. Naopak absolventi vysokých škol poněkud častěji souhlasí s tím, že lidé si mohou za chudobu sami, a více odmítají to, že by za chudobu lidí mohl stát. S rostoucí životní úrovní se zvyšuje souhlas s tvrzeními, že všichni lidé v ČR mají stejné možnosti dosáhnout úspěchu a že za chudobu v naší republice si může především každý sám, a klesá podíl souhlasu s výrokem, že „chudoba lidí je především vinou našeho státu“.

Podle stranických preferencí stoupenci ODS a TOP 09 s prvními dvěma relativně častěji vyjadřují souhlas, u třetího výroku naopak souhlasí méně často. Respondentům výzkumníci položili i otázku: „Za chudou je považována taková domácnost, jejíž příjmy nepřesahují určitou hranici. Jaká by podle vás měla být tato příjmová hranice pro čtyřčlennou rodinu?“ Z odpovědí vyplynulo, že mezi roky 2002 a 2012 došlo ve vnímání hranice chudoby pro modelovou čtyřčlennou rodinu se dvěma dospělými a dvěma dětmi ve školním věku k výraznému posunu směrem vzhůru, když průměrná hodnota tohoto údaje udávaného respondenty vzrostla z 22 210 Kč na 27 527 Kč.

Témata:  chudoba

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy