Česká ekonomika bude letos stagnovat na nule, hlásí prognózy

Česká bankovní asociace (ČBA) v letošním roce očekává stagnaci české ekonomiky na negativní nule, druhá polovina roku však podle ní přinese mírné zlepšení. ČBA o tom informovala ve své makroekonomické prognóze ve čtvrtek.

reklama

„Parametry prognózy ČBA se v porovnání s poslední prognózou mění jen málo, což považuji za zlepšení oproti předchozím obdobím, kdy se odhady postupně zhoršovaly výrazněji,“ uvedl člen vědeckého grémia ČBA Pavel Mertlík. Podle jeho slov se oproti minulé prognóze mírně zhoršily předpoklady pro vývoj spotřeby domácností (-0,8 %), vládní spotřeby (-1,0 %) a investic (-0,6 %), tedy v zásadě všech faktorů domácí poptávky. „Vliv zhoršení domácí poptávky je však částečně kompenzován čistým vývozem,“ připomněl Mertlík.

Podle vědeckého grémia ČBA bude pokračovat poměrně vysoká míra nezaměstnanosti (8,9 %), která ovlivní pracovní trh a také příjmy domácností. Reálné mzdy pravděpodobně poklesnou vinou zrychlení inflace (3,4 % v letošním roce) v kombinaci s pomalým růstem ekonomiky. Růst inflace odráží hlavně dopad růstu DPH, cen komodit a energií. Kombinace těchto faktorů je podle názoru grémia ČBA hlavním důvodem poklesu spotřeby domácností.

„Navzdory stagnaci ekonomiky letos bankovní sektor pravděpodobně udrží kladný růst úvěrů,“ odhadl hlavní ekonom UniCredit Bank a spoluautor prognózy Pavel Sobíšek s tím, že ČBA zvýšila odhad jejich růstu o 1,2 procentního bodu na +3,6 procenta. „Banky začátkem roku podpoří rozvoj tuzemské ekonomiky více, než očekávaly,“ komentoval dále Sobíšek. Podle jeho slov by měly podobný rozsah růstu vykázat jak úvěry obyvatelstvu (+3,8 %) tak úvěry podnikům (+3,3 %).

ČBA vznikla v roce 1990 a je dobrovolným sdružením právnických osob podnikajících v oblasti peněžnictví. V současné době sdružuje 38 členů. Rolí asociace je především zastupovat a prosazovat společné zájmy členů, prezentovat roli a zájmy bankovnictví vůči veřejnosti a podílet se na standardizaci postupů v bankovnictví.

Témata: Česko | ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky