ECB: Řecká ekonomika poroste v roce 2014

Řecká ekonomika by podle člena výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) Jörga Asmussena měla začít opět růst od roku 2014, pokud řecká vláda dodrží úsporný plán. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters s odvoláním na list Rheinische Post, který vyjde v úterý.

660
reklama

ECB si podle Asmussena klade za cíl, aby Řecko, které sužuje už pátým rokem recese, zůstalo nadále v eurozóně a také zemi pomoci vrátit se opět na kapitálové trhy do roku 2015.

"Očekávám, že pozitivní růst v Řecku bude od roku 2014 s realizací úsporných opatření," uvedl Asmussen.

"Náklady na případný odchod Řecka z eurozóny jsou nevyčíslitelné," upozornil dále člen výkonné rady ECB.
 
Řecká vláda musí rozsáhlými reformami snížit státní výdaje o 12 miliard eur do roku 2014 ke splnění podmínek, které zemi stanovila Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF) výměnou za záchrannou mezinárodní pomoc. Celkový řecký veřejný dluh přesahuje 350 miliard eur.
 
Řecko se před dvěma lety stalo první zemí eurozóny, která musela požádat o mezinárodní finanční pomoc. Od Evropské unie a MMF si Atény zajistily v rámci prvního záchranného balíku zhruba 110 miliard eur a nedávno se země dohodla s EU a MMF na druhém záchranném balíku ve výši 130 miliard eur.

Témata: řecko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky