Ruský Transněfť má pro Česko ropu jen na tři dny

Ruská monopolní společnost na přepravu ropy Transněfť má údajně zásoby ropy pro Českou republiku jen na tři dny. Informuje o tom v pondělí agentura Reuters.

660
reklama

Problém není ve společnosti Transněfť, ale v ropných firmách, které údajně nepřeložily nové žádosti o dodávky do ČR. "Nikoho (v dodávkách) neomezujeme, ale (firmy) nezpracovávají (požadavky)," uvedl v pondělí mluvčí Transněfť.
 
Agentura Reuters s odvoláním na obchodníky na trhu s ropou uvedla, že Rusko během prvních osmi dní tohoto měsíce dodalo do České republiky jen 60 000 tun ropy. To je kolem patnácti procent obvyklého měsíčního množství.
 
Velvyslanec České republiky pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška řekl, že Česko by mohlo nahradit scházející množství ropy ropovodem IKL ze Středomoří. "Vyzkoušeli jsme si to v roce 2008 (kdy Rusko náhle přerušilo dodávky), že přes IKL můžeme nahradit i dramatický pokles," uvedl.
 
To potvrzují i informace nejmenovaných zdrojů z ropného trhu, které agentuře Reuters sdělily, že snížení dodávek před ropovod Družba by mohl přinutit Českou republiku k nákupu dražší ropy z oblasti Středomoří.
 
Bartuška dodal, že Česká republika má zásoby ropy a ropných produktů na více než 90 dní.
 
Rusko by mělo do Česka ve druhém čtvrtletí tohoto roku dodat 1,2 milionu tun ropy. V prvním čtvrtletí to bylo 1,25 milionu tun ropy. Pokud by ale dodávky byly tak nízké jako v prvních osmi dubnových dnech, pak by se množství ropy dodané ve druhém čtvrtletí výrazně snížilo.
 
Největší ruské ropné společnosti začaly v uplynulých letech ropu z ropovodu Družba odklánět. Terminál Usť-Luga na pobřeží Baltu v Leningradské oblasti, který začal fungovat teprve minulý měsíc, jim dovoluje odklánět od ropovodu Družba ještě větší množství ropy.
 
Minulý týden se objevily informace agentury Reuters o omezení dodávek ruské ropy do České republiky na pětinu obvyklých dodávek. Podle Reuters by se v dubnu měly dodávky ruské ropy do Česka snížit ze 400 000 na 80 tisíc tun.
 
Rusko údajně také chce v průběhu jara omezit dodávky i do Polska a do Německa.
 
V posledních deseti letech Rusko zastavilo tranzit ropy přes bývalé sovětské státy jako Lotyšsko, Litva, Estonsko a Ukrajina. Kreml se tímto snažil posílit nezávislost své infrastruktury na tranzitu a rozšířit či na "zelené louce" postavit nové exportní terminály na pobřeží Baltu, Černého moře a Tichého oceánu.

Témata: ropa

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky