Česká ekonomika bude letos v recesi celé první čtvrtletí

Česká ekonomika se v celém druhém pololetí loňského roku nacházela v mírné recesi, kde by měla setrvat ještě v prvním čtvrtletí letošního roku. Vyplývá to z aktualizované makroekonomické analýzy Komerční banky (KB) zveřejněné v pátek.

reklama

Hlavní příčinou jsou úsporná fiskální opatření ve většině zemí EU snižující zahraniční poptávku po českém zboží. Úspory na vládní úrovni pak samozřejmě pokračují i v České republice s negativním dopadem do domácí poptávky. Z recese by se české hospodářství mohlo podle ekonomů KB dostat ve druhém čtvrtletí letošního roku.

"Prognózu letošního hospodářského růstu jsme revidovali o minimálních 0,1 procentního bodu níže ve srovnání s prognózou z počátku února. Měřeno reálným HDP očekáváme, že česká ekonomika bude po loňském vzestupu o 1,7 procenta letos stagnovat s tím, že nejméně příznivé bude první čtvrtletí, kdy by ekonomika měla nadále klesat," prohlásil hlavní ekonom KB Jan Vejmělek s tím, že za horší výkonností budou stát mimo jiné i únorové mrazy, které se podepíší na horším výsledku stavebnictví i průmyslu. Od druhého čtvrtletí by už české ekonomika prý mohla mírně růst.

I přes výrazné snížení zahraniční poptávky zůstanou hlavním tahounem ekonomiky čisté exporty. Domácí poptávka zůstane slabá. Spotřeba domácností bude nadále klesat s tím, jak kupní sílu domácností negativně ovlivňuje další vlna fiskálních restrikcí platných od počátku letošního roku, vyšší inflace, nízký růst nominálních mezd a zvyšující se nezaměstnanost. "Se stagnací hospodářského růstu je totiž konzistentní vzestup míry nezaměstnanosti – z loňských prosincových 8,6 procenta na 9,4 procenta na konci letošního roku," poznamenal Vejmělek.

Témata: Česko | ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky