Česko letos nemá z EU ani euro! Chybět bude až 70 miliard Kč

Česká republika, která se v březnu dohodla s Evropskou komisí na tříměsíční přestávce v proplácení národních projektů z evropských fondů, má prodlevu už od začátku roku, v lednu a únoru nepřibylo na účtech ministerstva financí ani euro. Uvádí to středeční vydání deníku E15.

reklama

Jak deník přiblížil, informace vyplývá ze statistik ministerstva pro místní rozvoj, které je národním koordinátorem procesu čerpání. Úřad to vysvětluje rozdělením roku do tří účetních období, z nichž zatím poslední skončilo v prosinci a nynější trvá do května.

„Probíhá financování na národní úrovni, peníze se kumulují v souhrnných žádostech,“ sdělila mluvčí MMR Jana Jabůrková. Zkraje roku 2011 však peníze z Bruselu chodily. Lhůta pro nápravu nedostatků do konce června navíc znamená, že čtrnáct pozastavených operačních programů bude mít proplacenou „nulu“ i v půli roku. Výpadky v čerpání z eurofondů mohou zkomplikovat záměry vlády, jež vyčlenila na letošní evropské projekty 70 miliard korun a ráda by je dostala z Bruselu zpět.

„Pokud by byla do konce roku 2012 obnovena certifikace všech operačních programů, stouplo by čerpání o zhruba 16,5 procenta na 34,1 procenta celkové nabídky pro léta 2007 až 2013,“ uvedl mluvčí rezortu financí Ondřej Jakob. Nastanou-li potíže a odblokování připadne až na rok 2013, nemusí se vynaložené národní prostředky letos do rozpočtu vrátit. V klidu mohou být koneční příjemci, tedy ti, kteří o úhrady svých výdajů na „evropské projekty“ žádají u příslušných ministerstev. Těm běží platby dále ze státního rozpočtu. K loňskému září se k nim dostalo 272 miliard korun, v únoru dosáhla tato suma 320,6 miliardy (41,1 procenta alokace).

V případě, že Brusel zjistí pochybení a jejich záměry jako „evropské“ neuzná, vyplacené částky příjemcům zůstanou. Bitý bude stát, který nedosáhne na unijní refundaci. Pozastavení žádostí o platby, na němž se s ohledem na nutnost získání času pro korekce dohodli 9. března představitelé ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva financí, stálého zastoupení České republiky při Evropské unii s úředníky Evropské komise, se týká sedmi Regionálních operačních programů, Podnikání a inovace, Doprava, Životní prostředí, Výzkum a vývoj pro inovace, Technická pomoc, Integrovaný operační program a Praha Konkurenceschopnost.
 
„Původně byl zmiňován i program Česká republika – Polsko,“ doplňuje Jana Jabůrková z MMR. Vláda a rezorty se během přestávky zaměří na opravný pětibodový akční program, na němž se s Bruselem dohodly. „Česko získalo čas pro nastavení parametrů, které mají zabránit úplnému zastavení fondů,“ řekl deníku dobře obeznámený zdroj. Slabinami jsou malá nezávislost centrálního auditu, nízká úroveň koordinace a supervize auditů, chyby ve veřejných zakázkách a administrativní kapacita.

Témata: Česko | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky