Škrty musí pokračovat, varuje Kalousek

Pokud se vláda nedohodne na dalších škrtech, tak končí jakýkoliv důvod její existence. V nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce to řekl místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek.

660
reklama

"Upřímně řečeno, je to jediný silný důvod, proč má pro nás smysl v koalici zůstávat," odpověděl ministr Kalousek na otázku, zda je stabilizace veřejných rozpočtů jediným důvodem, proč TOP 09 zůstává v koalici.

"Pro nás není jednoduché vysvětlovat našim voličům, proč jsme součástí této koalice," poznamenal Kalousek a zmínil například evropskou politiku vlády, se kterou "zásadně nemůžeme (TOP 09 - pozn. red.) souhlasit".

Šéf Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) v této souvislosti uvedl, že vláda Petra Nečase (ODS) zničila sociální smír. Úsporná opatření podle jeho slov nejvíce dopadají právě na nízkopříjmové občany. Kroky Nečasova kabinetu označil za styl "pokus – omyl".

Kvůli očekávanému nižšímu výběru daní a příjmu z pojistného na sociální zabezpečení chce vláda už letos zmrazit výdaje ve státním rozpočtu za 23,6 miliardy korun. Úspory by se měly nejvíce týkat ministerstev práce a sociálních věcí, obrany a školství. Šéfové resortů se proti tomu ale staví s tím, že už více ušetřit nedokážou.

Aby se kabinetu Petra Nečase podařilo udržet rozpočty s plánovanými schodky i v následujících dvou letech, mají proti současnému výhledu přijít úspory ve výši 42,4 miliardy, respektive 84,4 miliardy korun.

DPH podle premiéra Nečase zůstane nejspíš ale i v příštím roce ve dvou sazbách, které proti letošku stoupnou o jeden procentní bod, tedy na 15 a 21 procent.

Kalousek také v nedělním pořadu naznačil, že vláda chce zdanit bohaté lidi 30 procenty. "Pro veřejné rozpočty bychom tím získali čtyři až pět miliard korun," poznamenal Kalousek.

Už tento pátek by se navíc měla sejít tripartita s představiteli odborů, tématem jednání by měla být mimo jiné současná ekonomická situace.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky