Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaměstnanci zestárli, průměrný věk se zvýšil

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Zaměstnanci zestárli, jejich průměrný věk se za uplynulých devět let zvýšil o dva roky a v letošním druhém čtvrtletí dosáhl 43,3 roku.

Důvodem je delší doba přípravy mladých na budoucí zaměstnání a zvyšováním věku odchodu do důchodu. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Pracující ženy jsou přitom v průměru o rok starší než muži, což je dáno tím, že mladší ženy jsou na rodičovské. Pracujícím ženám bylo v druhém letošním čtvrtletí v průměru 43,7 roku.

Stárnutí se nevyhnulo ani podnikatelům. Ve sledovaném období měl podnikatel se zaměstnanci v průměru 49 let, tedy o 3,7 roku více než před devíti lety. Podnikatelé bez zaměstnanců za tu dobu zestárli o průměrných 2,6 roku na 45,8 roku.

V letošním druhém čtvrtletí mělo podle ČSÚ zaměstnání 5,296 milionu lidí ve věku 15 až 64 let, meziročně o 0,1 procenta více. Lidí mladších 40 let mezi nimi ale ubylo, zejména proto, že nejsilnější ročníky narozené v první polovině 70. let se přesunuly do vyšší věkové kategorie. Naopak přibylo pracujících starších 45 let. Nejvýraznější meziroční nárůst počtu zaměstnaných statistici zaznamenali ve věkové skupině 55 až 59 let a mírný nárůst i ve skupině 65 let a víc.

ČSÚ rovněž zveřejnil údaje o nezaměstnanosti. Obecná míra nezaměstnanosti 15 až 64letých podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) klesla ve druhém čtvrtletí meziročně o 0,3 bodu na 1,9 procenta.

Témata:  zaměstnanci zaměstnavatelé lidé

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.