Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vepřové maso o 100 procent zdraží. Jako vejce!

Vepřové maso o 100 procent zdraží. Jako vejce!

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Zvýšení cen vajec v posledních dnech není férové, uvedl ve čtvrtečním vysílání Rádia Impuls prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Podobného skokového zdražení se Veleba obává také u vepřového masa.

"Cena vajec dosahující k sedmi korunám je i na tuto situaci přemrštěná, protože chovatelé vajec v současné době prodávají obchodníkům vejce zhruba za 3,50 koruny. To se mi nezdá, marže je tedy velmi vysoká a zneužívá se. Za 3,50 koruny se prodává jedno vejce od chovatelů, když k tomu přidáme 30 procent marží, tak je to do pěti korun zcela jednoznačně," řekl Veleba.

Podobná situace podle jeho slov hrozí u vepřového masa. Veleba se obává, že razantní zvýšení cen způsobí snižování chovů prasat. Zvýšení cen by mělo být zhruba o 10 procent. "Příčinou zdražení bude nesoběstačnost Česka ve výrobě vepřového. V současné době je u nás 1 400 00 prasat, před vstupem do EU to byly 3 300 000 kusů. Současný stav je nižší než po druhé světové válce," dodal.

Témata:  potraviny

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.