Muž si odpyká 14 let za největší "pyramidu" v britských dějinách

Na 14 a půl roku poslal londýnský soud za mříže podvodníka, který od stovek důvěřivých Britů vylákal v průběhu let 115 milionů liber (3,4 miliardy korun). Televize Sky News informuje, že je to největší podvod na principu pyramidové hry v dějinách ostrovní země.

660
reklama

Odsouzeným je Ind Kautilja Nandan Pruthí. Verdikt nad ním vynesl soud v londýnském obvodu Southwark.

"Jste neobyčejně inteligentní, výřečný, rafinovaný a přesvědčivý lhář. Zjednodušeně: profesionální podvodník," řekl Pruthimu soudce Michael Gledhil.

""Připravil jste a řídil patrně nejrozsáhlejší a nejdéle trvající pyramidu, která se kdy dostala před soudy v této zemi," poznamenal.

Pruthího společníci John Anderson a Kenneth Peacock dostali za účast na rozsáhlém podvodu osmnáctiměsíční tresty. Poté, co si hlavní obžalovaný odpyká trest, bude nejspíš deportován do své vlasti.

Pruthí se svými kumpány okradl osm stovek lidí. Tvrdil jim, že patří k nejbohatším lidem v Londýně a jejich peníze dobře investuje. Sliboval, že vložené prostředky přinesou pohádkové zisky, na které nedosáhnou finanční úřady.

Mnozí z vkladatelů přišli o životní úspory i střechu nad hlavou. Mezi oklamanými jsou i hráč kriketu Darren Gough nebo herec a zpěvák Jerome Flynn.

Témata: podvod

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky