Zákaz nedělního prodeje: Sousedi Česka patří k nejpřísnějším zemím

Česko bude brzy ze tří stran obklopeno zeměmi, kde platí téměř úplný zákaz prodeje o nedělích. Například v Německu jsou obchody až na výjimky v tento den zavřeny od roku 1956. Podobná situace je i v Rakousku, v Polsku bude od příštího roku otevřeno jen o několika málo nedělích. Podle zjištění projektu Evropa v datech omezují prodeje v neděli především země v západní Evropě. Státy střední a východní Evropy nechávají otevírací dobu na uvážení obchodníků.

Ilustrační fotografie
reklama

V České republice aktuálně probíhá debata o obnovení prodejů v době státních svátků, zatímco ve třech ze čtyř sousedních zemí budou brzy obchody zavřeny i téměř každou neděli. V Německu je tomu tak již desítky let, výjimku tvoří jen menší prodejny na nádražích, letištích nebo čerpacích stanicích. Vlády jednotlivých spolkových zemí mohou také několik nedělí do roka, maximálně však deset, vyhlásit za nákupní dny. V Rakousku jsou pravidla podobná, výjimka platí navíc ještě pro turistické obchody a prodeje v období Vánoc. Obchody musí mít v neděli zavřeno také ve Švýcarsku a Norsku.

Polsko mění svá pravidla

V Polsku se nedělní prodej ještě donedávna neomezoval. „Po celý rok 2018 platilo, že obchody mají otevřeno jen první a poslední neděli v měsíci. Letos už je niedziela handlowa jen každá poslední v měsíci a od příštího roku už to bude jen poslední neděle v lednu, dubnu, červnu a srpnu. Kromě toho platí některé výjimky ve vánočním a velikonočním období,“ říká Adéla Denková z analytického projektu Evropa v datech. Pro české obchody neplatí o nedělích žádná zvláštní opatření týkající se pracovní doby. „Charakter neděle jako jednoho z dnů, kdy by měl být dodržován jistý ‚pracovní klid‘, je u nás zohledněn například zvýšením odměňování za práci v neděli dle zákoníku práce,“ připomíná Petr Knebel, advokát společnosti Deloitte.

Česká debata o prodeji v době svátků

Zákaz prodeje pro české obchody s plochou nad 200 m² platí jen o některých svátcích – konkrétně na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince. Na Štědrý den je otevřeno dopoledne. Senátoři na začátku letošního května navrhli, aby se zákaz svátečního prodeje zrušil. „Toto opatření vzbuzuje velké diskuse. Jedním z argumentů je ten, že díky zákazu prodeje budou zaměstnanci obchodů trávit více času doma s rodinami. To ale nemusí být vždy pravda. Zákaz prodeje neznamená, že zaměstnanci nejsou v některých případech přítomni na pracovišti a neprovádějí jiné práce, například inventury, údržbu a úklid,“ upozorňuje Petr Knebel.

V západní Evropě se prodeje omezují častěji

Mezi země s omezeným prodejem patří například Španělsko, Belgie, Nizozemsko či Lucembursko nebo Spojené království. V Anglii a Walesu mohou mít obchody s plochou větší než 280 m2 otevřeno od 10 do 18 hodin a menší si mohou otevírací dobu určit samy. Skotská legislativa nedělní prodej nezakazuje, ale obchodníci nesmí své zaměstnance k nedělní práci nutit. V praxi se pak otevírací doba obchodů liší podle místních zvyklostí. V Severním Irsku je nastavení díky většímu vlivu církví přísnější – velké obchody mohou mít otevřeno jen odpoledne. Dlouholetá debata ve Francii o zákazu z roku 1906 zase vyústila v řadu výjimek, které obchodníků umožňují otevírat i během neděle. Zejména pravidla v turistických oblastech jsou velmi volná a otevřeno mohou mít nejrůznější druhy obchodů včetně velkých center. Také malé obchody a prodejny s potravinami mohou mít otevřeno a supermarkety mohou v neděli dopoledne prodávat potraviny.

Témata: Česko | obchody | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky