Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novela katastrálního zákona je protiústavní!

Majitelé domů a bytů se obávají, že připravovaná novela katastrálního zákona, která počítá s tím, že každý údaj v katastru nemovitostí je pravdivý, je protiústavní. V úterý to řekl Tomislav Šimeček, předseda Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí (OSMD).

Zákon, který připravil pod gescí ministerstva zemědělství Český úřad zeměměřický a katastrální, by měl jít podle OSMD brzy na vládu. Pokud někdo padělá listiny a nechá si převést do katastru nemovitostí majetek, který mu dříve nepatřil, nebude mít pravý vlastník žádnou možnost, jak zápis v rejstříku změnit.

Nový, "ilegální" vlastník totiž může prodat dům dále, a další člověk nabude majetku v "dobré víře". "Vlastníkovi je tak odňata nemovitost," dodala právnička Hana Marvanová.

Zákon schválený v tomto znění by byl podle OSMD protiústavní. Podle Tomislava Šimečka, předsedy OSMD, by zákon odporoval článku 11 Listiny základních práv a svobod, který chrání vlastnická práva.

"Kdokoliv si cokoliv napíše s neoprávněným podpisem, tak má v očích katastru automaticky plnou moc," řekl předseda.

Podobné věci se podle Marvanové dějí už nyní, je však možnost vznést žalobu. "Ta se může vléct roky," upozornila s tím, že je zatím alespoň možnost vrácení nemovitosti.

OSMD navrhuje, aby byl katastrální úřad podle nového zákona povinný zkoumat nejen zápisy, ale také ve sporných případech i reálnou platnost dokumentů. Také by měl říci vlastníkovi nemovitosti, že se chystá provést zápis v katastru, aby se majitelé bytů mohli dozvědět, že se okolo jejich majetku vede nějaké řízení.

Třetí změnou, která by se podle občanského sdružení měla v připravovaném zákoně objevit, by mělo být právo na opravný prostředek proti zápisu.

Zákon by měl v případě hladkého průchodu legislativním procesem začít platit v roce 2014.

Témata:  nemovitosti

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.