Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Euro? Jako měnu si ho Češi domů pustit nechtějí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Mezi českou veřejností nadále převládá odmítavý postoj k přijetí eura. Proti evropské měně je 75 procent Čechů, tedy zhruba stejně jako v předchozích letech. Počet příznivců přijetí eura se drží na 20 procentech. Vyplynulo to z dnes zveřejněného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Z hodnocení dopadů členství ČR v Evropské unie na určité oblasti veřejného života nejlépe vyšly služby a zboží, nejhůře zemědělství.

Podle CVVM převážil negativní postoj Čechů k euru nad pozitivním v roce 2010. V předcházejících čtyřech letech byly oba podíly zhruba vyrovnané, předtím převažoval souhlas s přijetím evropské měny nad nesouhlasem.

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že podle názoru lidí má členství ČR v unii nejlepší vliv na oblast zboží a služeb. Přesvědčeno je o tom 57 procent občanů. Podle zhruba dvou pětin má pozitivní vliv i na vědu a výzkum, průmyslové podniky a hospodářskou úroveň. Čtvrtina příznivě hodnotí dopady členství v unii na bankovní sektor a pětina na školství, zdravotnictví a drobné podnikání.

Nejméně příznivě vnímají Češi dopady členství u českých zemědělců. Za negativní je považuje téměř polovina lidí, ačkoli 17 procent si myslí, že členství ČR v EU má na zemědělce příznivý vliv, uvedlo CVVM.

V porovnání s rokem 2015, kdy CVVM pokládalo stejnou otázku, se o několik procentních bodů zlepšilo hodnocení u hospodářské úrovně, drobných a středních podnikatelů, průmyslových podniků, bankovního sektoru a zemědělců. Naopak mírné zhoršení lze vidět v případě školství, doplnilo CVVM.

Aktuálního průzkumu se zúčastnilo od 30. března do 10. dubna tisícovka lidí.

Témata:  EUR Česko EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy