Vejce nejsou! Nepodléhejte panice! Za půl roku jich bude dost!

Od začátku roku 2012 se v ČR snížila produkce konzumních vajec v ČR, chovatelé nosnic totiž museli vyhovět novým předpisům Evropské unie týkající se minimálních standardů pro jejich chov. V pátek o tom blíže informovala Českomoravská drůbežářská unie.

660
reklama

Jak sdělila předsedkyně drůbežářská unie Dagmar Tůmová, v ČR se tak už v současné době nechovají nosnice v konvenčních klecích, což způsobilo propad nabídky vajec na trhu. Část chovatelů se nestihla novým podmínkám přizpůsobit. V průběhu letošního roku ale další chovatelé splňující standardy EU na domácím trhu přibudou, z toho asi 90 procent bude schopna dodávat na trh vejce podle nových standardů už v první polovině roku 2012. Podle prognózy drůbežářské unie by se tak soběstačnost České republiky v produkci vajec, která se pohybuje v současné době kolem 60 procent, do konce roku mohla zvýšit na necelých 80 procent.

Spotřebitelé by tak podle Tůmové neměli podléhat panice z nedostatku vajec. Podle údajů Českomoravské drůbežářské unie je maloobchod vejci průběžně zásobován. "Myslíme si, že spotřebitelé se nemusí vejci předzásobovat. Pokud si budou kupovat množství, které kupovali doposud, problémy na trhu nehrozí. Snížená výroba se projevuje především v tom, že nikde nejsou zásoby a vejce, která se vyrobí, jdou přímo na pult. To je nakonec pro spotřebitele výhodnější, neboť vejce jsou absolutně čerstvá," podotkla Tůmová.

Celkem 15 zemí EU (Belgie, Bulharsko, Kypr, Francie, Řecko, Maďarsko, Itálie, Velká Británie, Lotyšsko, Malta, Holandsko, Polsko, Portugalsko, Španělsko, Rumunsko) se nestačilo do počátku letošního roku novým standardům EU plně přizpůsobit. Od konce ledna je států s nedokončenou výměnou jen 13, dokončila Malta a Velká Británie.

Dozorové orgány ČR se proto rozhodly kontrolovat dovážená vejce a vracet ta, která nepocházejí z obohacených klecí nebo alternativních technologií, a tím ochránit český trh a své chovatele. Evropská komise také rozhodla, že všechny členské státy musí dodat seznamy výrobců konzumních vajec i s registračními čísly a typem technologie. Kontrola je tedy podle Tůmové snadná. Ten stát, který seznam nedodal, také do ČR žádná vejce nedovezl a nedoveze.

V lednu 2012 se do ČR dovezlo celkem 36 637 526 kusů vajec, z toho 61 procent z Polska. Podle posledních známých statistik k 16. 2. 2012 se v průběhu února 2012 dovezlo do ČR 21 276 029 kusů vajec, z toho z Polska 38 procent, z Německa 26 procent a další vejce se dovezla ze Slovenska, Lotyšska a Španělska.

Vejce v tuzemských obchodech od začátku letošního roku podražila o několik desítek procent. Masivní nárůst cen potvrdilo hned několik představitelů obchodních řetězců.

Témata: potraviny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky