Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O dovozních clech na auta z EU jsem ještě nerozhodl, vzkázal Trump

Donald Trump
Donald Trump
Foto: NASA

O dovozních clech na auta z Evropské unie (EU) jsem ještě nerozhodl, uvidíme co bude, řekl dnes ve Washingtonu americký prezident Donald Trump. Připomněl, že EU se ke Spojeným státům podle jeho názoru chovala v obchodních záležitostech neférově a že obchodní deficit USA s EU narostl na 181 miliard dolarů (4,2 bilionu Kč).

Americké ministerstvo obchodu poslalo v polovině února Trumpovi vyjádření týkající se toho, zda dovoz automobilů a automobilových součástek do USA představuje riziko pro národní bezpečnost. Obsah vyjádření však nezveřejnilo. Pokud by úřad shledal, že národní bezpečnost je ohrožena, mohl by navrhnout zavedení nových cel. Trump má nyní do poloviny května čas, zda se cla na základě závěrů ze zprávy rozhodně zavést či ne. Hovoří se o sazbě 20 až 25 procent, připomněla agentura DPA.

Uvalení cel by velmi silně poškodilo především německý automobilový průmysl a ekonomiku, na níž je závislá i řada českých podniků.

Cla zásadně odmítá jak Evropská unie , tak i velká část zástupců amerického autoprůmyslu. EU se zároveň snaží uzavřít dohodu o bezcelním obchodu, která by se týkala průmyslových výrobků a zahrnula by i automobily a náhradní díly.

Témata:  auta clo EU Donald Trump

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy