Česká průmyslová výroba vzrostla, celé odvětví vykazuje stabilitu

Zakázky v českém zpracovatelském průmyslu byly v únoru stabilní, poprvé od loňského října se zvýšila výroba. Index nákupních manažerů (PMI) v únoru překročil 50 bodů a docílil kladných hodnot, uvedla ve čtvrtek společnost Markit.

reklama

"Minulý měsíc český index PMI zaostával za překvapivě dobrými výsledky v Polsku a Německu. Tentokrát index posílil, ale při bližším porovnání zjistíme, že výhled zůstává nejistý," řekla ve zprávě Markitu ekonomka banky HSBC Agata Urbanska.

Objem nových zakázek přijatých českými výrobci v únoru nepatrně vzrostl, čímž ukončil tříměsíční období poklesu. Přesto údaje svědčí o přetrvávající slabosti zahraničních trhů, neboť nové exportní zakázky oslabují již čtyři měsíce za sebou, a to nejrychlejším tempem od července 2009. Respondenti si tento pokles částečně spojují s nízkou poptávkou na evropských trzích.

Celková stabilizace nových zakázek vedla v únoru k růstu výroby, což je zlepšení oproti stagnaci z posledních měsíců, která následovala po listopadovém propadu. Tempo růstu výroby bylo srovnatelné s pozvolným tempem z loňského října, ale bylo mnohem slabší než pokrizový průměr.

Témata: průmysl

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky