Řecký parlament schválil další úsporná opatření

Řecký parlament schválil v úterý pozdě večer nové škrty ve vládních výdajích v rámci nových úsporných opatření, která jsou nezbytná k zajištění druhého balíčku mezinárodní záchranné půjčky. Informovala o tom agentura Reuters.

660
reklama

Zákonodárci v úterý pozdě večer hlasovali poměrem hlasů 202 k 80 ve prospěch nových úsporných opatření v celkové hodnotě 3,2 miliardy eur. Opatření jsou zaměřená na to, aby se rozpočet na letošní rok opět přiblížil vytčeným cílům.

Legislativu podpořili zákonodárci z obou stran v koalici premiéra Lukase Papadimose, socialisté a také konzervativci. Řecko je nuceno přijmout sérii úsporných opatření a reforem bez kterých nemůže dostat peníze z druhého záchranného balíčku.

Řecká vláda se rozhodla už dříve zavést reformy v oblasti zaměstnanosti, a to včetně výrazného snížení minimální mzdy, a to se zpětnou platností od 14. února. Tento krok, který přechází do legislativy bez nutnosti dalšího schválení parlamentem, ukládá 22procentní snížení standardní minimální měsíční mzdy ze 751 eur (zhruba 18 700 Kč). Pro lidi mladší 25 let bude řez ještě brutálnější, když půjde o 32procentní snížení.

Témata: řecko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky