Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vepřové maso zdraží. Z evropských obchodů zmizí do Číny

Vepřové maso
Vepřové maso
Foto: Pixabay

Češi se musí připravit na citelné zdražení šunky či vepřového. V Číně je morem prasat nakaženo až 50 % chovů, ceny vepřového tam ještě letos mohou o 50 % vzrůst, řekl pro MoneyMAG.cz ekonom Lukáš Kovanda.

Cena vepřového masa v Číně prudce roste. V nadcházejících měsících se proto i čeští spotřebitelé musí připravit na citelné zdražení právě vepřového či šunky, ale do jisté míry zřejmě i dalších druhů masa, zejména červeného.

Vepřové, které je důležitou položkou jídelníčku čínských domácností, se v nejlidnatější zemi světa stává nedostatkovým zbožím. Důvodem je vybíjení tamních chovů prasat, které souvisí s propuknutím epidemie afrického moru prasat. Početní stav prasat a selat je v Číně nejnižší od roku 2011. Velkoobchodní cena v březnu vzrostla z 16,50 renminbi na více než dvacet jednotek čínské měny za kilogram vepřového. Tím ale růst cen nekončí, jen letos by ceny v Číně mohly stoupnout o dalších padesát procent.

Část trhu dokonce spekuluje, že nedostatek vepřového roztočí inflaci v Číně natolik, že tamní centrální banka bude muset přikročit ke zvýšení základní úrokové sazby. Vepřové má totiž v Číně značnou váhu ve spotřebním koši, na jehož základě je vypočítávána spotřebitelská inflace. Je ovšem pravda, že váha vepřového v čínském spotřebitelském koši od roku 2016 klesá, z tří na méně než 2,6 procenta, což obavy trhu z „vepřové inflace“ mírní.  

V Číně byl africký mor prasat poprvé zachycen loni v srpnu. Podle odhadů jím v zemi může být nakaženo až padesát procent chovů. Kvůli jejich vybíjení, které má zamezit dalšímu šíření viru, roste čínská poptávka po vepřovém či šunce z jiných částí světa, včetně Evropy. Některé evropské firmy hlásí jen za poslední dva měsíce až dvacetiprocentní nárůst v nacenění prodávané šunky. Klíčovým důvodem je právě větší sháňka Číňanů po ní či vepřovém.

Letošní produkce čínského vepřového bude kvůli moru asi o 6,1 milionu tun nižší, než se ještě loni v říjnu předpokládalo. V Číně se letos vyprodukuje zřejmě jen 48,5 milionu tun tohoto masa, což představuje více než desetinový pokles v porovnání s rokem 2018. Celosvětová produkce pak letos meziročně klesne patrně o 4,1 procenta, neboť dojde k nárůstu produkce zejména ve Spojených státech, Rusku a Brazílii. Situaci příliš nezachrání vyšší produkce hovězího a zvěřiny, neboť ta letos celosvětově stoupne jen asi o 0,6 procenta, v Evropské unii samotné navíc poklesne.

Tlak na růst cen zejména vepřového, ale částečně také hovězího, případně dalších druhů masa, tak bude letos patrný také v České republice. Například kilogram vepřové kýty bez kosti v únoru v ČR zdražoval meziročně o zhruba dvě procenta, v nadcházejících měsících však nelze vyloučit nárůst ceny ze současných zhruba 121 korun až na 145 korun za kilogram. V menším rozsahu pak bude zřejmě zdražovat hovězí, kterým lidé – nejen v ČR – budou dražší vepřové částečně nahrazovat. Tlak na růst cen červeného masa bude v ČR patrný minimálně po celý letošní rok a bude tak další nepříjemností pro tuzemské spotřebitele. Ti už se nyní musí smířit se zdražováním brambor, zeleniny, pečiva či másla. Důvodem je loňské sucho a špatná úroda, růst cen energií a růst mezd, včetně mezd pracovníků v zemědělství a potravinářství. Růst cen potravin výrazně přispívá ke zrychlení tempa spotřebitelské inflace, která v březnu poprvé od října roku 2012 dosáhla úrovně tří procent. 

Témata:  Vepřové maso

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.