Do černých čísel se vrátil nejenom průmysl, ale i stavebnictví

Po lednovém propadu, za nímž rozhodně nestál nedostatek zakázek, ale počasí a vysoký srovnávací základ, se výsledky stavebnictví opět vrátily k normálu. V únoru se jeho produkce zvýšila meziročně o téměř 6 % a to jak zásluhou inženýrského stavitelství, tak především toho pozemního. I nadále pokračuje boom soukromé výstavby komerčních nemovitostí a inženýrských staveb financovaných veřejným sektorem.

Ilustrační fotografie
reklama

Kde jsou naopak výsledky stále spíše sporné, je bytová výstavba. Dokončilo se sice o čtvrtinu více bytů než loni v únoru, nicméně vzhledem k tomu, že jsou z většiny dávno prodané, situaci na realitním trhu už vlastně neovlivní. Naopak výstavba nových bytů stále zaostává a oproti loňskému únoru poklesla o necelá dvě procenta.

S ohledem na výsledky předchozích měsíců lze i nadále tvrdit, že se nových bytů se staví méně než v době recese. Jejich přetrvávající deficit je stále patrný zejména v Praze a Středočeském kraji. Rekordní ceny bytů jsou pak už jen důsledkem velmi slabé nabídky dlouhodobě brzděné byrokracií, která posunuje ČR do třetího světa a nepřímo nutí domácnosti platit vysoké ceny bydlení.

Vyhlídky stavebnictví jsou další měsíce i nadále příznivé. Předpokládáme však, že se tempo výstavby bude postupně snižovat a vývoj nových zakázek tomu ostatně napovídal už v závěru loňského roku. Podstatným faktorem zůstává ochota veřejného sektoru investovat, a to zejména v době, kdy ekonomika ztrácí na tempu. Otázkou však je, zda v důsledku expanze sociálních výdajů nebude časem docházet k seškrtávání státem financovaných investičních akcí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky