Boeing dočasně snižuje výrobu letounů řady 737. Akcie začínají oslabovat

Akcie americké strojírenské společnosti Boeing dnes oslabují zhruba o tři procenta, čímž reagují na rozhodnutí snížit výrobu letounů řady 737. Rozhodnutí firmy má negativní dopad i na akcie jejích dodavatelů. Informuje o tom agentura Reuters.

Boeing 737 Max 8 SmartWings
reklama

Boeing v pátek večer oznámil, že od poloviny dubna dočasně sníží tempo výroby letounů 737 na 42 strojů měsíčně z nynějších 52. Krok je důsledkem přerušení provozu letounů 737 MAX po dvou tragických nehodách v Indonésii a v Etiopii. Rozhodnutí podle Reuters signalizuje, že Boeing neočekává brzký souhlas úřadů s obnovením provozu těchto letounů.

Boeing už dříve v důsledku nehod pozastavil dodávky letounů 737 MAX zákazníkům. Podnik předpokládá, že mu omezení výroby umožní věnovat větší úsilí zajištění návratu letounů 737 MAX do vzduchu. Firma neupřesnila, jak dlouho by mělo omezení výroby trvat.

Boeing 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airlines se 10. března zřítil krátce po startu z etiopské Addis Abeby. Na palubě bylo 157 lidí, nikdo nehodu nepřežil. Stejný stroj měl nehodu loni v říjnu, kdy letadlo nízkonákladové společnosti Lion Air se 181 pasažéry a osmi členy posádky na palubě havarovalo krátce po startu z letiště v Jakartě. Ani tehdy nikdo neštěstí nepřežil.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky