Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelovou čeká obtížné hlasování o pomoci Řecku

Obtížnému hlasování o finanční pomoci Řecku bude v pondělí čelit německá kancléřka Angela Merkelová. Informovala o tom agentura Reuters.

Německý parlament pravděpodobně navýšení Evropského finančního fondu pro pomoc Řecku schválí. Kancléřka Angela Merkelová však musí čelit čím dál tím silnějším hlasům, které přirovnávají posílání finanční pomoci Řecku k vyhazování peněz oknem.

Skupina 20 ekonomicky nejvyspělejších států světa (G20) během víkendu vyvíjela na Německo tlak, aby byl záchranný fond navýšen.

Německá kancléřka bude v hlasování o schválení pomoci Řecku ve výši 130 miliardy eur (3,25 bilionů korun) zřejmě potřebovat i hlasy opozičních poslanců, protože někteří koaliční zákonodárci již uvedli, že návrh nepodpoří. Lídři opozice tvrdí, že v případě prohry Merkelové přijdou na řadu pochybnosti o tom, zdali může vláda nadále přežít. Koaliční spojenci kancléřky jsou však přesvědčeni, že potřebnou většinu 311 hlasů získají.

Pomoc zadluženému Řecku ale vyvolává odpor i u německé veřejnosti. Titulní stránky nejprodávanějších německých periodik zaplnily titulky s nápisy „Stop miliardám pro Řecko!“ a “Nepouštějme se dále po této šílené cestě!“ Přední ekonomové země mluví o tom, že pro Řecko samotné by bylo lepším řešením dočasný odchod z Eurozóny. Výzkumy veřejného mínění ukazují, že 62 procent populace se staví proti finanční pomoci Řecku.

Témata:  Řecko Angela Merkelová

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy