Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový rekord! Znovu zdražily pohonné hmoty

Nový rekord! Znovu zdražily pohonné hmoty

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic se v uplynulém týdnu zvedly, benzin Natural 95 zdražil v průměru o 24 haléřů na 36,20 Kč za litr, nafta o 19 haléřů na 36,68 Kč za litr. Vyplývá to z pondělních údajů společnosti CCS.

"Ropa Brent na světových trzích v průběhu uplynulých dnů dále zdražovala, což tlačilo i na ceny benzinu a nafty v Rotterdamu a projevilo se i u našich čerpacích stanic," uvedl Petr Čermák, analytik společnosti Colosseum. "V uplynulých dnech jsme však byli svědky posílení koruny, což by mělo zmírnit tlak na růst cen u našich čerpacích stanic. V průběhu tohoto týdne očekáváme stagnaci či mírný růst cen benzinu a nafty," doplnil analytik.

Natural 95 se v sobotu dostal na rekordní úroveň 36,25 Kč, v neděli ale o pět haléřů zlevnil. Litr tak stojí o 25 haléřů více než před měsícem, diesel je v meziměsíčním srovnání dražší o dva haléře. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je nejprodávanější druh benzinu dražší o 2,85 Kč (8,54 %), nafta o 3,84 Kč (11,69 %).

Průměrné ceny Naturalu 95 a nafty se vypočítávají z reprezentativního vzorku transakcí na karty CCS uskutečněných na všech terminálech na čerpacích stanicích v akceptační síti CCS v České republice, kterou k září 2010 tvořilo 2182 čerpacích stanic. Průměrné ceny se získávají jako podíly jednotkových cen za pohonné hmoty na všech terminálech v České republice, respektive v příslušném kraji, a celkového počtu terminálů. Hodnoty neovlivňuje využívanost čerpací stanice motoristy ani objem načerpaných pohonných hmot.

Témata:  pohonné hmoty

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy