Únorová důvěra v domácí ekonomiku se meziměsíčně zvýšila

Celková důvěra v domácí ekonomiku se v únoru znovu meziměsíčně zvýšila, souhrnný indikátor důvěry se ve srovnání s lednem zvýšil o 0,8 bodu, a to zejména vlivem zvýšení podnikatelského indikátoru důvěry. Vyplývá to z průzkumu, který v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

reklama

Indikátor spotřebitelské důvěry se v únoru meziměsíčně mírně snížil, značně nižší je i v meziročním srovnání.

Ze šetření ČSÚ mezi spotřebiteli v únoru opětovně vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců mírně snížily obavy ze zhoršení všeobecné i osobní finanční situace.

Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se také snížil. Úmysl spořit se snížil, nadále však méně než polovina domácností uvádí, že s ohledem na svou současnou finanční situaci spoří.

V průmyslu se v únoru hodnocení současné celkové ekonomické situace znovu nepatrně zvýšilo. Hodnocení současné celkové a zahraniční poptávky se zvýšilo také. Zásoby hotových výrobků se podle respondentů oproti minulému měsíci snížily. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce mírné zpomalení tempa výrobní činnosti oproti mírnému zvýšení tempa zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou o něco vyšší než v lednu. Celkově se důvěra v průmyslu meziměsíčně zvýšila, ale meziročně je nadále nižší.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v únoru zvýšilo. Stále nízké hodnocení celkové poptávky se oproti lednu nepatrně zlepšilo. Respondenti očekávají mírné zvýšení stavební činnosti a nadále pokles zaměstnanosti. Zajištění práce zakázkami se téměř nezměnilo. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příštích tří i šest měsíců jsou vzhledem k blížící se stavební sezóně o něco vyšší než v lednu. Celkově nízká důvěra ve stavebnictví zůstala v únoru stejná a je stále nižší než před rokem.

V odvětví obchodu se hodnocení současné ekonomické situace oproti lednu nezměnilo. Zásoby se zvýšily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příští tří měsíců jsou oproti poklesu v lednu o trochu vyšší, pro příštích šest měsíců jsou nižší. Celkově se v únoru důvěra v obchodě meziměsíčně mírně snížila a v meziročním srovnání je stále o něco nižší.

Ve vybraných odvětvích služeb se v únoru hodnocení současné ekonomické situace nezměnilo. Hodnocení poptávky i její očekávání pro příští tři měsíce se zvýšilo. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou vyšší než v lednu. Celkově se důvěra ve vybraných službách meziměsíčně zvýšila a v meziročním srovnání je o bod vyšší.

Témata: Česko | ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky