Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČR přišla o dvě miliardy Kč z EU na okruh kvůli zvýšení mýtného

ČR přišla o dvě miliardy Kč z EU na okruh kvůli zvýšení mýtného

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Ministerstvo dopravy muselo odepsat dvě miliardy korun z dotace Evropské unie na výstavbu Pražského okruhu. Informují o tom v pondělním vydání Hospodářské noviny.

Důvodem je to, že stát zvedl sazbu mýta, kterým si na stavbu vydělává. A tím podle pravidel Evropské unie ztratil nárok na část peněz. První projekty Pražského okruhu se totiž schvalovaly v roce 2008 a žádost o dotace počítala s tehdy platnými cenami mýta. Stát ho ale od schválení evropské dotace už dvakrát zdražil, ministerstvo dopravy proto muselo své žádosti o dotace přepočítat, uvádí Hospodářské noviny.

Dlouhodobě stát na zvýšení mýtného vydělá. Jenže zdražené mýto nahradí evropskou dotaci během dlouhých třiceti let. A kvůli seškrtanému státnímu rozpočtu by se peníze hodily hned.

Stát má navíc problémy vyčerpat bruselské peníze kvůli zpoždění při stavbě či přípravě projektů, jako je například nedodržení termínu při dokončení dálnice D8 či podezření z podvodu týkající se výpadovky z Brna na Mikulov. Celkově je tak ohroženo až 16 miliard korun z Evropské unie, píší Hospodářské noviny.

Témata:  dotace z EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy