Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi konzumují prošlé potraviny

Češi konzumují prošlé potraviny

Foto: Pixmac

Obchodníci v Česku ve velkém přelepují na potravinách data uvádějící, do kdy je bezpečné je jíst. Vyplývá to ze zjištění kontrolorů Státní zemědělské a potravinářské inspekce, jejíž nejnovější výsledky agentuře Mediafax poskytl v pátek její mluvčí Michal Spáčil.

Inspektoři při běžných kontrolách našli v prodejnách po celé zemi další potraviny nabízené s nesprávně vyznačeným nebo prošlým datem použitelnosti. "Zakázali jsme tyto výrobky dále prodávat a s prodejci zahájili správní řízení o uložení pokut," řekl Spáčil.

Původní data použitelnosti zjistila SZPI kontrolou dokumentace, původních balení a etiket. "Vzhledem k těmto i předcházejícím zjištěním o manipulaci s datem použitelnosti nebo dobou minimální trvanlivosti u některých prodejců věnujeme zvýšenou pozornost kontrolám zboží, které je krájeno nebo děleno přímo v prodejnách," zdůraznil Spáčil.

Při posledních kontrolách neprošly především velké obchodní řetězce. Ahold v Jablonci nad Nisou prodával prošlý třicetiprocentní eidam a sýr Blaťácké zlato. Tesco v Sokolovské ulici v Tachově nabízelo prošlou krůtí šunku standard, sýr Mild Red Cheddar Blok, šunku Zvonarku a feferonový salát. Na pultech Tesco stores v Držovicích na Prostějovsku se objevil lovecký sýr s česnekem s přelepenou etiketou a v Bille ve Veselí nad Moravou nabízela firma lidem prošlý Řáholecký salát.

Řada prošlých potravin se podle zjištění agentury Mediafax objevuje běžně i v takzvaných Zlevněnkách, tam ale lidé za nižší ceny nakupují dopředu srozuměni s tím, že jde o zboží s prošlou minimální dobou trvanlivosti. Dalším neférové triky, jak udržet zboží zdánlivě čerstvé, se objevují i u malých prodejců. "Majitel potravin nás v sobotu před začátkem směny často nutil rozložit týden staré bochníky chleba na zem, přikrýt je igelitem a pak se po nich procházet. Byly pak měkčí. Museli jsme také okrajovat zelené konce salámů," řekla Mediafaxu prodavačka soukromých potravin z Berounska. Žena praktiky panující v obchodě nevydržela a raději změnila zaměstnání.

Témata:  potraviny

Související

Aktuálně se děje

4. prosince 2025 10:58

28. listopadu 2025 13:23

24. listopadu 2025 17:55

12. listopadu 2025 12:17

Tváří v tvář smrti, ale s nízkým platem. Pietní profese dál zaostávají za průměrem

Listopad bývá obdobím, kdy lidé častěji zavítají na hřbitovy a připomínají si své blízké. S tím se dostávají do popředí i profese spojené s pietními službami – květinářky, pracovníci pohřebních služeb či kameníci. Podle údajů portálu Platy.cz se jejich výdělky výrazně liší. Kameníci si měsíčně přijdou přibližně o 60 % více než květinářky, přesto se ani oni nedostanou nad celostátní průměr. Zatímco příjmy květinářek a pracovníků pohřebních služeb zůstávají znatelně pod ním, mzdy kameníků se k průměrné úrovni alespoň přibližují.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy