Čeští manažeři stárnou, přibývá rychle padesátníků

Průměrný český manažer letos oslaví padesátku, od začátku tisíciletí se zvýšil průměrný věk lidí ve vedení stovky největších českých firem o dva roky a podíl padesátníků a starších stoupl na 45 procent. Vyplývá to z průzkumu společnosti Deloitte zveřejněného ve čtvrtek.

reklama

"Stárnoucí manažeři ve vedení největších firem je celosvětový trend a stejný je i dvouletý růst průměrného věku v ČR i v zahraničí. Rozdílná je startovací čára, protože zatímco průměrnému českému manažerovi bylo v roce 2000 zhruba 48 let, průměrný manažer ve státech EU a v USA byl už tehdy padesátník," uvedl Jan Spáčil, partner advokátní kanceláře Ambruz & Dark/Deloitte Legal, který vede Deloitte Corporate Governance Centrum Česká republika.
 
Jak dále sdělil, mladší management v Česku byl důsledkem velkých porevolučních změn ve vedoucích funkcích firem a absencí jedné generace manažerů. "Do budoucna očekáváme, že v tomto ohledu budeme dohánět svět a rozdíly se budou snižovat," doplnil Spáčil.

S rostoucím průměrným věkem souvisí i stoupající podíl padesátníků a starších ve vedení firem. Zatímco ve statutárních orgánech firem jich v současnosti působí přibližně stejně jako v roce 2000 (42 %), v dozorčích radách jejich poměr vzrostl o vice než pět procentních bodů na téměř polovinu (48 %). Na pozicích věkově mladších prokuristů jejich poměr stoupl o dva procentní body na 36 procent.
 
"Tato fakta rovněž kopírují trend ze zahraničí, kde se věkový průměr lidí ve statutárních orgánech firem příliš nezměnil. Naopak rozdíl ve věku zástupců v dozorčích radách je výrazný. Ačkoliv historicky v kontrolních funkcích zasedají starší lidé než v řídících, u nás tento trend může souviset i s tím, že do dozorčích rad se v řadě firem přesunuli bývalí manažeři z porevoluční doby nebo se tyto někdy dobře placené funkce staly trafikami pro vysloužilé politiky a úředníky," komentoval výsledky průzkumu Spáčil.
 
Kromě padesátníků stoupl ve vedení firem i počet starších manažerů, kteří se už blíží či přesáhli hranici pro odchod do důchodu. Zatímco v roce 2000 zasedalo ve vysokých funkcích devět procent šedesátníků a starších, o dvanáct let později už jich bylo 14 procent. Nárůst, i když pozvolnější, zaznamenali i manažeři v nejstarší věkové kategorii nad 65 let, kde poměr vzrostl ze tří procent na 4,5 procenta.

"Nejstaršímu českému manažerovi z elitní stovky největších firem je 79 let, nejmladšímu naopak 21 let. Ti nejstarší zasedají zpravidla v orgánech tradičních průmyslových podniků a důlních společností, naopak u mobilních operátorů a IT firem je padesátník spíše výjimkou," uzavřel Spáčil.

Témata: manažeři

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky