Proč ODS či TOP 09 kritizují EET?

Opoziční strany v čele s ODS a TOP09 se dostávají do nelehké situace, kdy jednou z hlavních karet v jejich rukávech na získání politických bodů a hlasů voličů je záhuba EET.

Placení, tržby, ilustrační foto
reklama

Proč zrovna EET je tou holí, kterou si vybrali na bití psa? Protože je to projekt, který plošně zasáhl bez rozdílu všechny v každodenním životě. Protože jej prosadila jiná politická strana než oni, jejíž předseda je dnes premiérem a možno i premiantem denních zpráv. Protože EET je funkční projekt. Protože se s EET rozvířil povyk, že čeští podnikatelé krátí daně. A tomu tak přeci není.

Těch protože je ještě celá řada a všechny dohromady, správně namixované, by snad mohly tvořit dle přání autorů velmi výbušnou směs. V představách opozičních stran je to hůl v ruce, která rozbije hrad z písku. Kdo chce psa bít, hůl si najde. Hůl si tedy vysnili, ale jaká ve skutečnosti je?

Je to hůl co začíná zatraceně pálit v ruce. EET po technologické stránce funguje. EET po finanční stránce přináší vyšší výběr daně, v kombinaci s kontrolním hlášením dokonce dvouciferně. EET je přibližně dvěma třetinami našich obyvatel dle výzkumu agentury STEM pozitivně vnímána. Explicitní podpora EET mezi voliči meziročně stoupá. Suma sumárum, z hole v ruce se stává pešek, který za chvíli někoho bouchne, kdo se na něj koukne.

Nelehká je situace opozičních stran, které hrají s kartou „zahubit EET“. Počet obyvatel, kterým EET vadí, se snižuje a tím klesá i potenciál pro získání politických bodů. Jaké jsou tedy možné další postupy?

Hrdinně se postavit situaci čelem a přiznat si, že tato karta není ani eso, ani žolík, ale dohořívající cigareta v ruce. Slepě se držet volební rétoriky až do konce, ať je jakýkoliv. Bojovat proti EET všemi možnými i nemožnými prostředky. Zdržovat co nejdéle čtení a případné přijetí novely zákona o EET ve sněmovně, a tím prodlužovat stav nerovných podmínek mezi podnikateli. A nebo mazaně si počkat, jak to dopadne, až třeba převáží obecné mínění tak zřetelně ve prospěch EET, že jen křivé slovo proti bude hodno rozsudku smrti, a pak začít proklamovat, že to vlastně také chtěli, ale trochu jinak, lépe, že asi došlo k nepochopení na úrovni komunikace, říká Jan Mrvík, výkonný ředitel společnosti EDITEL CZ.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky