Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hypermarkety Globus spustily v Česku vlastní e-shop

Globus
Globus
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Hypermarkety Globus spustily v Česku vlastní e-shop. Po řetězci Tesco jsou tak druhým velkým obchodníkem, který nabízí i on-line prodej. Zatím jde o pilotní projekt, zákazníci si mohou objednané zboží vyzvednout v obchodu v pražském Zličíně. E-shop nyní nabízí dvě třetiny běžného potravinového sortimentu řetězce. Na dotaz ČTK to uvedla společnost.

Internetový obchod tak zatím obsluhuje především lokální zákazníky v Praze na Zličíně. "To z toho důvodu, abychom mohli náš pilotní projekt průběžně vyhodnocovat a potvrdit si, že má pro zákazníky Globusu i pro nás dostatečný prodejní potenciál. Pokud ano, v lednu příštího roku začneme plánovat jeho širší uplatnění v rámci sítě Globus," uvedla mluvčí řetězce Rita Gabrielová.

Nyní nabízí e-shop dvě třetiny běžného potravinového sortimentu a základní nepotravinové položky, jako je například drogerie. Rozhodnutí o zavedení rozvozu firmu teprve čeká.

Příprava zboží na hypermarketu na Zličíně je zpoplatněna. "Částku 39 korun zaplatí ti zákazníci, jejichž nákup nepřesáhne 1100 korun. Pro zákazníky s nákupem přesahujícím tuto částku je služba zdarma," dodala Gabrielová.

V ČR provozuje e-shop z velkých potravinářských řetězců Tesco, které v září rozšířilo rozvoz do Ostravy. Diskonty Lidl přes internet prodávají jen spotřební zboží. Mezi další velké on-line prodejce potravin patří Rohlík.cz a Košík.cz. Dále na trhu působí Freshbedynky.cz‎, Coop-box.cz, Plnataska.cz, Potravinydomu.cz a další.

Prodeje potravin on-line jsou v Česku třetí nejvyšší v Evropě po Velké Británii a Francii. Podíl jejich prodejů v internetových obchodech dosáhl loni 2,5 procenta celkového obratu rychloobrátkového zboží, vyplývá z údajů GfK.

Hypermarkety Globus zvýšily ve finančním roce 2017/2018 zisk o sedm procent na 401 milionů korun. Tržby řetězce stouply o procento na 23,1 miliardy korun. Společnost provozuje v česku 15 hypermarketů, na jaře otevřela první malou prodejnu v Pardubicích.

Německá společnost je na tuzemském trhu od roku 1996 a v ČR nyní provozuje hypermarkety s průměrnou prodejní plochou okolo 11.000 metrů čtverečních. Firma zaměstnává 4900 lidí. Globus patří mezi největší maloobchodní prodejce v ČR spolu se značkami Kaufland, Tesco, Lidl či Penny Market.

Témata:  Globus obchody e-shopy

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.