Tykač jedná s ČEZ o koupi dvou elektráren

Šéf energetické jedničky ČEZ Daniel Beneš po více než roční přestávce znovu zasedl za jeden stůl s majitelem uhelné společnosti Czech Coal Pavlem Tykačem. Největší obchodní spor na české scéně spěje k rozuzlení, informují v úterním vydání Hospodářské noviny.

660
reklama

Beneš s Tykačem jednají o dodávkách uhlí z mosteckých dolů pro elektrárnu Počerady. Výsledkem může být mnohamiliardový obchod, jehož předmětem budou nejen Počerady, ale i další elektrárna firmy ČEZ - Chvaletice, uvádí Hospodářské noviny. Zvažovaný prodej Chvaletic potvrdila řada lidí blízkých šéfům ČEZ i Czech Coal.
 
ČEZ vede s Tykačem kvůli novému kontraktu na uhlí pro Počerady už pět let soudní spory. Dohoda, podle níž by buď Czech Coal koupil počeradskou elektrárnu, nebo ČEZ od Tykače důl, který ji zásobuje, se už jednou rýsovala. Pak ale mezi firmami došlo k těžké roztržce.
 
Nyní je dohoda pravděpodobná, obě firmy začíná tlačit čas. Dosavadní kontrakt na dodávky uhlí vyprší už letos. Pokud se obě strany nedomluví, bude elektrárna od ledna bez paliva a Tykač bez klíčového zákazníka. Nová varianta dohody - koupě jak Počerad, tak Chvaletic - jež je teď ve hře, může zamíchat rozložením sil v české energetice, píší Hospodářské noviny.

Témata: čez

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky