Bramborám se nedaří, sklidí se jich méně

Letos se urodí méně okopanin. Podle aktuálního odhadu Českého statistického úřadu se sklidí 581 tisíc tun brambor a 3 463 tisíc tun cukrovky.

Ilustrační fotografie
reklama

Odhadovaná sklizeň brambor je ve srovnání s loňskou úrodou o 16 % nižší. Z hektaru se sklízí průměrně 25,4 tuny brambor, což je o 4 tuny méně než před rokem. Plocha osázená bramborami se navíc v porovnání s loňskem mírně zmenšila na 23 tisíc hektarů.

„Letošní odhadovaná úroda brambor je třetí nejnižší v historii sledování. Méně brambor se sklidilo jen v letech 2013 a 2015. Ve srovnání s průměrem za posledních pět let je odhad sklizně brambor o 7 % nižší, hlavně kvůli poklesu výnosů,“ vysvětluje Dagmar Lhotská z odboru statistiky zemědělství ČSÚ.

Pokud jde o úrodu raných brambor, které se sklízejí do konce června, letos byla velmi příznivá. Sklidilo se 26 tisíc tun, tj. o 61 % víc než loni. „Suché a horké počasí v průběhu vegetace se ale podepsalo na poklesu výnosů konzumních brambor a brambor na výrobu škrobu s pozdějším termínem sklizně. Jejich úroda je meziročně skoro o pětinu nižší. Podle odhadu se těchto brambor sklidí 497 tisíc tun. Sadbových brambor se pak sklidí 57 tisíc tun, o 9 % méně než loni,“ upřesňuje ředitel odboru statistiky zemědělství ČSÚ Jiří Hrbek.

Nejvíce brambor se sklidí na Vysočině a v krajích Středočeském a Jihočeském. V těchto třech regionech se dohromady sklidí 72 % z celkové produkce brambor v České republice.

Odhadovaná sklizeň cukrové řepy 3 463 tisíc tun je o pětinu nižší než vloni, a to především kvůli 20% poklesu hektarových výnosů a také kvůli mírnému snížení výměry. Očekávaná úroda cukrovky je o 14 % nižší v porovnání s pětiletým průměrem sklizní.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky