Berňák si došlápl na Airbnb. Je na řadě služba Zonky?

Po kontrolní akci zaměřené na poskytovatele ubytování prostřednictvím platformy Airbnb se zájem „berňáku“ podle odborníků nejspíš přesune na lidi, kteří investují a vydělávají prostřednictvím fintech společnosti Zonky. Předpovídá to portál Finanční a ekonomické informace FAEI.cz.

Ilustrační fotografie
reklama

„Kontrolní akce Finanční správy ČR zaměřená na poskytovatele ubytování prostřednictvím platformy Airbnb byla očekávatelným krokem. Již 11. 10. 2017 zveřejnila finanční správa postup, jakým by měly být příjmy dosažené prostřednictvím platformy Airbnb zdaněny, čímž dala jasně najevo, že se uvedenou problematikou zabývá,“ vrací se k nedávné kontrolní akci Jiří Žežulka, bývalý šéf Finanční správy, nyní daňový expert poradenské společnosti APOGEO.

Zonky.cz je P2P služba, která zprostředkovává půjčky mezi lidmi online. S rozjezdem jí pomohla investice skupiny Home Credit nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, která spadá pod mateřskou finanční skupinu PPF. Od svého vzniku v roce 2015 zprostředkovala v půjčkách mezi lidmi přes 2,6 miliardy korun. Služba propojuje komunitu více než 34 tisíc lidí, zhruba 10 tisíc z nich jsou investoři. Výnos pro ně se pohybuje od 3–8 % ročně podle rizikovosti zprostředkované investice. Z toho platí poplatky (0,2 – 5 % podle ratingu).

Pokud někdo z investorů své příjmy nepřiznal a nezdanil, může to pro něj znamenat velké problémy: finanční úřad daň doměří a přidá tučné penále.

„Finanční správa už dokonce vydala stanovisko ke zdanění takzvaných participací, jak se správně označují investice na Zonky,“ upozorňuje Jiří Žežulka. Zjednodušeně řečeno zdanění podléhá ta část splátek z půjček, která převyšuje investované prostředky plus investorské poplatky. Investoři mohou každoročně obdržet souhrn všech výdajů a příjmů.

„Pokud ale daňový subjekt podá přiznání sám bez výzvy správce daně, může se zákonným sankcím zcela nebo částečně vyhnout,“ radí Žežulka. Určitě ale stojí za to si pospíšit. Oba letošní termíny pro podání přiznání k dani z příjmů fyzických osob už vypršely. Jak ten březnový, tak odložený červnový, který mohli využít poplatníci, za něž podává přiznání daňový poradce.

K celé situaci se pro MoneyMAG.cz vyjádřil Pavel Novák, ředitel Zonky: P2P a daně

„Služba Zonky pomáhá svým investorům i s otázkou daní. Každý rok od nás dostávají dokument s přehledem a stavem svých investic, který slouží jako podklad pro daňové přiznání. Také pro jistotu vždy zasíláme všem vyjádření Generálního finančního ředitelství, které speciálně pro Zonky připravilo stanovisko, jak výnosy z investic na naší platformě danit.“

Témata: ekonomika | lidé | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky