Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mizerný důchod? Češi nemají ani na jídlo

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Celý život pracují, ale místo, aby si ve stáří užívali zaslouženého odpočinku, mají problémy s penězi. Víc než čtvrtině českých žen nad 65 let, které žijí samy, hrozí chudoba. Češky mají v průměru asi o 2 tisíce nižší důchody než muži.

Problematice seniorů se věnuje i nadace Krása pomoci, kterou založila bývalá Miss World Taťána Gregor Brzobohatá. Podle jejích slov je průměrný důchod ženy asi 11 tisíc korun. Pokud mají například nějaké zdravotní problémy – a tudíž i větší výdaje, tak jim reálně hrozí chudoba.

Právě ženy podle Brzobohaté hledají pomoc u její nadace nejčastěji. Důvodem je také to, že žijí i o 10 až 15 let déle než muži, vysvětluje zakladatelka nadace pro DVTV. „Z dat Eurostatu vyplývá, že u jednočlenných domácností nad 65 let hrozí chudoba 21 procentům žen a devíti procentům mužů. Tato čísla ukazují, že ohrožení seniorek chudobou je v České republice velký problém,“ upozorňuje.

Průměrná výše starobního důchodu u mužů je 13.076 korun, u žen 10.758 korun. Nejvyšší důchody jsou vypláceny v Praze, a to průměrně 12.646 korun. V Olomouckém kraji je průměr 11.496 korun, což je nejméně v zemi. Na konci loňského roku bylo v ČR 2,895.963 důchodců.

Nerovnost příjmů vzniká už nástupem ženy na mateřskou dovolenou. Ženy do 30 let vydělávají o deset procent méně než muži na stejných pozicích. V dalších věkových kategoriích je to 22 procent, u vysokoškolsky vzdělaných 29 procent.

Kvůli nedostatku financí si pak podle Brzobohaté starší ženy nemohou například dovolit ani správnou stravu, který by byla nutričně vyvážená. Navíc úplně přicházejí o sociální život a kontakty. „Nejsou aktivní, nejhorší pro ně je sedět doma, dívat se na televizi a být izolován od okolního světa,“ varuje.

Situaci podle jejího mínění vyřeší jen to, že si ženy budou říkat o stejné platy jako mají muži. Teprve pak se vyrovnají i jejich důchody. A to bude trvat ještě velmi dlouhou dobu. Situace se ale zřejmě bude i dál zhoršovat. V roce 2050 bude třetina starší 65 let a vzroste počet osob, kterým bude nad 85 let, což bude mít velký dopad na společnost.

Témata:  důchody důchodci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy