Jaký budete mít důchod? ČSSZ připravila důchodovou kalkulačku

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která si letos připomíná 25 let své existence, připravila v tomto roce pro své klienty řadu novinek. Tou nejaktuálnější je důchodová kalkulačka, s jejíž pomocí lidé získají představu o budoucí výši svého důchodu. Jubilejní rok – čtvrtstoletí své existence a současně 90 let od přijetí zákona o sociálním pojištění – ČSSZ slavnostně završí 5. – 6. listopadu mezinárodní konferencí v pražském Karolinu.

Důchodci, ilustrační fotografie
reklama

„Připomenutí minulosti je důležité a není to jen důvod k oslavě. Minulost je především odrazový můstek pro budoucnost – pro bilancování, hodnocení, zamýšlení se nad dalším směřováním sociálního zabezpečení a především pro další smysluplnou práci. Naším úkolem do budoucna je přibližovat oblast sociálního zabezpečení široké veřejnosti, přinášet občanům užitečné informace, osvětu o jejich právech i povinnostech, nabízet stále nové služby a vstřícný přístup všem svým stávajícím i budoucím klientům,“ uvedl ústřední ředitel ČSSZ prof. JUDr. Vilém Kahoun, Ph.D.

V rámci průběžného zkvalitňování služeb a klientského přístupu ČSSZ zveřejnila dne 5. 11. 2015 vlastní verzi důchodové kalkulačky pro orientační výpočty starobního důchodu. Kalkulačka je určena široké veřejnosti a dostupná z webových stránek ČSSZ ZDE. Tato pomůcka v sobě spojuje funkci věkové kalkulačky a nástroje pro výpočet výše důchodu, a to jak v aktuálním čase, tak i do budoucna (v horizontu nejvýše 5 let).

V průběhu jubilejního roku 2015 ČSSZ přiblížila oblast a historii sociálního zabezpečení i svou vlastní činnost odborné i široké laické veřejnosti celou řadou akcí. Proběhly přednášky odborníků na univerzitách, neformální setkání se zástupci médií ve všech regionech republiky, putovní výstava ČSSZ v proměnách času seznámila s pětadvacetiletou historií této instituce. Svým klientům ČSSZ také v tomto roce nabídla řadu nových služeb, např. zpřístupnila online konta důchodového pojištění, automaticky rozeslala vybraným ročníkům (mužům nar. v roce 1954 a ženám nar. v roce 1957) přehledy dob důchodového pojištění evidovaných v ČSSZ, umožnila jim objednat si online termín pro vyřízení své záležitosti a nejnověji připravila právě zmíněnou důchodovou kalkulačku.

Tím vyšla ČSSZ vstříc klientům, kteří se o své důchodové nároky aktivně zajímají a chtějí mít o své budoucnosti co nejkonkrétnější představu. V případě výpočtu výše důchodu do budoucna jsou připraveny tři varianty automaticky generované predikce na základě odhadu ČSSZ o vývoji výše průměrné mzdy v ČR, a to v minimalistické, střední a optimistické verzi. Sám klient pak může doplnit i vlastní odhad vývoje průměrné mzdy v ČR a získat tak i odpovídající vlastní predikci.

ČSSZ plánuje kalkulačku zdokonalit a v dohledné době nabídnout veřejnosti ještě sofistikovanější a uživatelsky přívětivý nástroj, který lidem pomůže snadno zjistit důležité informace.

Témata: důchodci | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky