Důchody čeká velká změna. Lidé by měli začít spořit

Druhý pilíř je mrtvý a reformování důchodového systému je podle místopředsedy Poslaneckého klubu ČSSD Václava Votavy nezbytné. Nepopírá, že to nebude jednoduché, nízko a středně příjmové skupiny by ale podle něj měly začít spořit.

Ilustrační fotografie
reklama

Začátkem července Poslanecká sněmovna projednala zánik druhého důchodového pilíře, do kterého vstoupilo pouze 83 tisíc účastníků. Nebyl o něj zájem ze strany občanů a nebyl výhodný ani pro stát. Podle Votavy byl ale druhý pilíř byl neschopný života již v době svého vzniku.

"Není pravda, že to bylo proto, že sociální demokracie avizovala, že ho po volbách zruší. Myslím, že i potenciální klienti dobře vnímali jeho nevýhodnost, na kterou poukazovala nejen ČSSD, ale i další strany a řada ekonomů. Druhý pilíř byl výhodný spíše pro lidi s nadprůměrným příjmem. Ti ale mají určitě jiné možnosti jak investovat nebo jak se zajistit na stáří," píše na webu strany.

Podle něj je nyní třeba motivovat ke spoření na důchod především nízko a středně příjmové skupiny, kterým nezbývá příliš volných prostředků a jedinou šancí jak si přilepšit k důchodu je spořit malé částky, ale dlouhodobě. "Koneckonců i některé finanční instituce byly k nabízení tohoto produktu velmi zdrženlivé. Pro udržení lincence a vůbec pro rentabilnost penzijního fondu měla každá pojišťovna povinnost získat minimálně 50 tisíc klientů a některé správně odhadly, že to asi nebude reálné. Za zmínku stojí i nulová garance státu za prostředky vložené do soukromých fondů a problematická likvidita naspořených peněz a to i pro dědice," dodal.

Vyjádřil se také ke kritice opozice, konkrétně ODS a TOP 09. Ta tvrdí, že vláda ruší něco, co podle nich fungovalo, a že nepřichází s ničím, co by tento pilíř nahradilo. "Jinou reakci bych od nich ani nečekal. Bylo to přece jejich dítě. Poukazují také na to, že průběžný pilíř, garantovaný státem se díky demografickému vývoji dostává do deficitu. Ano, to je pravda. Reformování důchodového systému je nezbytné a je jasné, že to nebude jednoduché. Jeho směřování musí být ale dlouhodobě ekonomicky udržitelné a smysluplné jak pro stát, tak pro budoucí důchodce. Nehovoříme zde o létech, ale desetiletích," varuje Votava.

Reforma důchodového systému prý musí vzniknout na základě celospolečenského konsenzu, být stabilní, neměnná a předvídatelná, aby se neměnila po každých volbách. "Nyní rušený druhý pilíř důchodového spoření nesplnil ani jednu tuto podmínku. Nebyl výhodný pro většinu občanů. Nebyl výhodný ani pro stát, protože odčerpával prostředky z tradičního průběžného pilíře. Nevznikl na základě celospolečenské shody. Nesouhlasili s ním zaměstnavatelé, odbory, opozice, nenadchl ani střadatele. Navíc zde velmi dobře funguje tzv. III. pilíř – penzijní připojištění , mezi občany velmi oblíbené, které má přes 5 milionů klientů. Myslím, že právě má potenciál, s nímž se dá pracovat. Určitě je zde výhodná státní podpora k tomuto spoření a určitě se dají parametry tohoto produktu dále zlepšovat, aby to bylo zajímavé ještě pro více lidí. Více je třeba také zainteresovat zaměstnavatele, aby přispívali svým zaměstnancům apod.," podotkl.

Témata: důchody | lidé

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky