Důchodci, pozor. Vláda zastírá pravdu, varují komunisté

Předsedové koaličních stran se shodli na jednorázovém příspěvku ve výši 600 korun, pokud se koalice nedohodne na zvýšení penzí na příští rok v průměru o 200 korun. To se ale nelíbí Komunistické straně Čech a Moravy, která tvrdí, že jde o zastírání pravdy.

Ilustrační fotografie
reklama

Komunisté upozorňují, že by mohli podporovat některé dosavadní kroky současné vlády, kterými měl být kompenzován pokles reálné hodnoty penzí z doby vlády Nečase a Kalouska. Důslednější valorizaci penzí ale podle nich začalo blokovat především hnutí ANO, a to přesto, že ekonomika přechází k vyšším tempům růstu.

"Původní návrh na rok 2016 valorizace o 200,- Kč měsíčně znamenal alespoň částečnou kompenzaci ztráty od roku 2010. Ministr financí Andrej Babiš ale oznámil, že na to v příštím roce nepřistoupí, chce pokračovat v asociální politice," píší ve svém stanovisku.

Výsledek jednání vládní koalice byl, že jako náhradu přiměřenější valorizace vyplatí koncem letošního roku všem důchodcům jednorázový paušální vánoční příspěvek 600 korun. "Jde o zastírání pravdy o skutečné sociální politice a populistický krok, který je výsměchem důchodcům. Podle současného zákona, který je pozůstatkem pravicových experimentů, tak vzrostou penze v příštím roce průměrně přibližně pouze o 100 korun. Při výpočtu dalších valorizací nebude samozřejmě tento příspěvek zohledňován," hodnotí KSČM.

"Křivda tak nebude napravena a ztráta na kupní síle důchodů zůstane trvalá. Lze hovořit o triku vládní koalice, kterým chtějí umlčet seniory. S takovým nedostatečným postupem se nelze spokojit. Dále se zvyšuje propastný rozdíl mezi mzdou a důchodem. KSČM podporuje každé zvýšení prostředků pro důchodce. Vánoční příspěvek ale považuje za naprosto nedostatečné řešení, požaduje plnou kompenzaci předchozí ztráty a nadále bude prosazovat změnu valorizačního schématu," dodávají komunisté.

Témata: důchodci | důchody | ksčm

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky