Dostanou důchodci přidáno? Kolik mohou získat? +KALKULAČKY

Vláda Bohuslava Sobotky dnes na své schůzi měla projednávat pro hodně obyvatel zásadní bod - zvýšení důchodů. Jenže kvůli rozporům mezi ministrem financí Babišem a ministryní práce a sociálních věcí Marksovou se rozhodnutí odkládá.

Ilustrační fotografie
reklama

Vláda měla v pondělí na svém zasedání na programu hned několik zajímavých bodů. Kromě debaty o možném zvyšování důchodů měli ministři jednat také o změnách seznamů návykových látek nebo o problematice uprchlíků.

Nejvíce pozornosti budí rozhodně téma důchodů, o kterém dnes měla začít vláda jednat. Mluví se o novele zákona o důchodovém pojištění a změna by měla přinést růst starobních důchodů v příštím roce o minimálně 1,8 procenta, což je průměru přibližně 200 korun.

Jenže vláda se nakonec k tomuto bodu nedostala a odsunula ho na příští týden. Navýšení o necelá dvě procenta se totiž vůbec nezamlouvá ministrovi financí Andreji Babišovi. Ten chce důchody navyšovat jinak než procentuálně.

Výpočet důchodového věku KALKULAČKA ZDE.

Důchody se zvyšují každý rok od 1. ledna. I letos rostly o 1,8 procenta, tedy v průměru o 200 korun. Vláda tak přidala víc, než jí nařizoval zákon. Zdůvodnila to tím, že chce penzistům dorovnat nižší valorizaci z předchozích let. Stejně navrhuje ministerstvo práce postupovat i letos. Podle něj zákonná valorizace důchodcům nestačí zdražování dorovnat a reálná hodnota penze by se příští rok snížila.

Nezbývá než doufat, že tento bod přijde na program brzy a zvýšení důchodů bude pro české občany zase o něco reálnější.

Výpočet důchodu KALKULAČKA ZDE.

Novela z dílny ministerstva práce a sociálních věcí by totiž měla zasáhnout do rozpočtu na příští rok. Ministerstvo Michaely Marksové spočítalo ten dopad zhruba na sedm miliard korun a šéf státní kasy Andrej Babiš se už dříve velmi kriticky vyjadřoval k přemrštěným požadavkům ministerstev s tím, že každý ho žádá o další peníze navíc, ale už se nedívá na to, jak na tom státní rozpočet je.

Pokud by ta novela vládou na některém z příštích jednání přeci jen prošla, tak by měla znamenat úpravu pravidel pro valorizaci důchodů nejen pro příští rok. Zaručovat by měla zvýšení starobních důchodů nejméně o 1,8 procenta podobně, jako se zvyšovaly důchody už na začátku letošního roku.

Témata: CZK | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky