Důchodová revoluce Andreje Babiše? Rovný důchod všem, ve výši...

Profesor Vysoké škole finanční a správní v Praze Jaroslav Vostatek dokončil čtyřicetistránkovou analýzu s návrhem, jak udělat penzijní reformu. Tu si u něj objednal šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. Co připravuje?

Ilustrační fotografie
reklama

Konkrétní představu, jak by mohly v budoucnu vypadat důchody, podle Hospodářských novin zatím nemá. Babiš chystá v červnu konferenci, kde detaily představí. Podle jeho základního požadavku by se zvedly penze lidem s nejnižšími důchody. 

Základem Vostatkovy varianty je podle deníku takzvaný rovný důchod, který navrhuje ve výši 30 procent aktuál­ní průměrné mzdy v zemi. Dnes by činil zhruba osm tisíc korun, na kterou by měli od státu nárok všichni. Při této variantě by si polepšilo sedm procent seniorl, kteří dnes mají nižší důchod.

Kromě společné "státní" penze by důchody měly i druhou složku, která by se odvíjela od toho, kolik kdo vydělává, tedy z odvedeného sociálního pojištění. "Smyslem mého návrhu je oddělit solidaritu a zásluhovost. Tohle rozdělení důchodů na dvě složky doporučuje i Světová banka," prozradil Vostatek.

Vostatek dále navrhuje, aby se pojištění ze současných 28 procent snížilo zhruba na 17 procent. Ta hlavní část důchodu, tedy rovný důchod, by se nadále neplatil z pojistného, ale z daní, které plynou do státního rozpočtu. Výměnou za snížení sociálního pojištění by se tedy musely zvednout některé daně. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky