Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchod? Kolik budete brát a kdy půjdete do penze? Šikovné kalkulačky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Myslíte si, že z důchodu těžko vyžijete? Ověřte si to. Využijte k tomu speciální kalkulačky, díky kterým zjistíte, kolik budete brát a v kolika letech půjdete do penze. Také si přečtěte pět rad, zda byste mohli a měli jít předčasného důchodu.

Průměrná výše starobního důchodu v Česku je podle údajů České správy sociálního zabezpečení 11 075 korun. Podle statistik pobírají více muži než ženy a to 12 259 korun, naproti tomu ženy jen 10 050 korun. Na konci roku 2014 bylo v České republice 2 355 144 starobních důchodců, Česká správa sociálního zabezpečení pak loni vyplácela celkem 3 485 257 důchodů.

Pomocí kalkulačky (zde) můžete zjistit, jak byste na tom byly vy. Zda byste brali více než je český průměr, nebo méně.

Pomocí druhé kalkulačky (zde) si zase můžete, jaký bude váš důchodový věk. Například u lidí narozených v roce 1977 je to 67 let. U lidí o šest let starších to je 66 let. Důchodový věk je však jen jedna ze dvou podmínek pro vyplácení starobního důchodu. Druhá je ještě doba pojištění. Podle zákona potřebná doba pojištění v roce 2015 je 31 let, v roce 2016 to bude 32 let.

Předčasný důchod: 5 dobrých rad

Do důchodu můžete jít i dříve než dosáhnete důchodového věku, pokud tak učiníte, váš důchod se o něco sníží. Snížení penze je pak trvalé. Tady je pět tipů, které vám mohou pomoci, když se o předčasném důchodu rozhodujete.

1. Nejdříve byste si měli zjistit, zda vůbec do předčasného důchodu můžete. Je potřeba mít splněné doby účasti na důchodovém pojištění. Ti, kteří by chtěli do důchodu v roce 2015, to je 31 let, v roce 2016 32 let, v roce 2017 33 let, v roce 2018 34 let a po roce 2018 35 let.

"Pokud máte na řádný důchod nárok dřív než v šedesáti třech letech, můžete do předčasného důchodu až tři roky před penzijním věkem. Jestli dosáhnete řádného důchodového věku ve třiašedesáti nebo později, můžete do předčasného důchodu odejít až o pět let dřív, musí vám ale být minimálně šedesát," píší Peníze.cz.

2. Jednou ročně můžete také požádat sociálku požádat o informativní list důchodového pojištění. V něm můžete ověřit, zda je vše správně, případně upozornit na chybu a opravit ji. O tento výpis můžete požádat poštou nebo elektronicky.

3. I každý den může rozhodnout. Procentní výměra důchodu se v případě odchodu do toho předčasného snižuje za každých započatých kalendářních dnů od dosažení důchodového věku. Za období prvních 360 kalendářních dnů to je 0,9 % výpočtového základu, od 361. do 720. to je 1,2 % a od 721. dne to je 1,5 %. Pokud odejdete do důchodu dříve o tři roky sníží se vám výpočtový základ o 15,9 procenta (za 1. rok 4 x 0,9 = 3,6 %; za 2. 4 x 1,2 = 4,8 %, za 3. 4 x 1,5 = 7,5 %).

4. Rozhodně neplatí, že předčasný důchod se nevyplatí vůbec nikomu. "Může se například stát, že o práci přijdete nebo vaše výdělky pár let před důchodem citelně klesnou, což by se následně odrazilo i na výši (řádné) penze. Pak může být předčasný důchod racionální volbou," uvádí server Peníze.cz.

5. Když odejdete do předčasného důchodu, neznamená to, že už nikdy nemůžete pracovat. Do práce se klidně můžete vrátit, pobírání předčasného důchodu můžete přerušit. Při obnovení výplaty důchodu se vám pak může procentní výměra navýšit s ohledem na dobu, kterou jste po přiznání předčasného důchodu odpracovali.

Témata:  důchodci důchody

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy