Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchody jsou prvorepublikový přežitek? Marksová promluvila, přišla reakce

Michaela Marksová
Michaela Marksová
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Vdovské a vdovecké důchody, které v současnosti pobírá více než 700 tisíc lidí, jsou podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) prvorepublikový přežitek. Doufá, že budou zrušeny. Proti tomu se ale ohradila expertka ODS pro sociální oblast Lenka Kohoutová.

Původním účelem vdovských a vdoveckých důchodů bylo mimo jiné zabezpečit seniory po smrti partnera. Podle Marksové ale nyní, kdy pracují ženy i muži, ztrácejí smysl. Upozornil na to magazín Týden s tím, že sama ministryně návrh na zrušení pozůstalostních důchodů v žádném případě podávat nechce.

"Je mi jasné, že je to trochu rouhavá myšlenka, přesto ji vyslovím nahlas. Například vdovské důchody vnímám coby prvorepublikový přežitek. Věřím, že někdy v budoucnosti budou zrušeny," uvedla Marksová. "Ženy nyní už nejsou tolik odkázané na příjem muže," dodala.

Přiznává, že lidé jsou na tento typ důchodů stále ještě zvyklí. "Navíc tu pořád existuje nerovnost mezi důchody žen a mužů, i proto musíme být v otázce vdovských důchodů citliví," podotkla Marksová. Za milník, kdy by o budoucnosti vdovských penzí mělo být rozhodnuto, považuje podle magazínu okamžik sjednocení věku odchodu do důchodu u mužů a žen. 

Podle expertky ODS pro sociální oblast Kohoutové ale Marksová neumí udělat nic s důchodovým systémem. "Jediné, co umí s důchodovým systémem udělat je, že říká, že ruší třetí důchodový pilíř a že zřejmě nebude oproti původnímu slibu valorizovat tak vysoko jako loni. Nevidí, v jakém je důchodový systém mínusu a nic se s tím nesnaží udělat," řekla Kohoutová serveru EuroZprávy.cz.

Marksová se podle Kohoutové rovněž nesnaží stabilizovat důchodový systém. "Jediné, co jí napadne, je takováhle hloupost. To pak může říct, že zruší i sirotčí důchody, protože k ničemu nejsou. Průměrný důchod je kolem jedenácti tisíc korun a pozůstalostní důchody budou splňovat svůj účel do té doby, dokud budou důchody takhle nízké. Jestliže se s tím systémem něco neudělá, tak vždy budeme pozůstalostní důchody potřebovat," dodala expertka.

"Až budou důchody tak vysoké, že si budeme moci dovolit říct, že část je například děditelná, nebo že rozdělíme to, co odvádíme státu na státní důchod a na to, co si spoříme, tak pak si můžeme říct, že po patnácti až dvaceti letech se můžeme bavit o tom, jestli jsou pozůstalostní důchody ještě zapotřebí. Ale to si můžeme říct ve chvíli, kdy nám důchody porostou, v tomto systému si to ale nedokážu představit. Paní ministryně by měla jít a žít plnohodnotným životem měsíc za to, co dostane jen z důchodu," uvedla pro EuroZprávy.cz Kohoutová.

Následně v tiskové zprávě odbornice na sociální problematiku přiznala, že resort práce a sociálních věcí je bezesporu velmi náročná instituce, která třímá v rukou osudy drtivé většiny občanů naší republiky. "A je třeba, aby vytvářela férová a čitelná pravidla, protože jen ta mohou pomáhat skutečně potřebným. Pokud se tak neděje, musí vedení ministerstva sáhnout k oklešťování sociálních dávek a nesystémovému „škudlení"," dodala.

Podotkla, že takovým příkladem může být škrtání finanční pomoci lidem, kteří se mohou bránit jen problematicky, nebo na to nemají síly. "Je nevkusné, pokud jako první paní ministryni napadnou ti, kteří ztratili svou životní partnerku nebo partnera. Přijde mi nevhodné připomínat obtížnost takové situace, zvláště když se nejčastěji týká občanů v důchodovém věku. Pokrytectví celého nápadu tkví ještě v tom, že padl několik dní poté, co vládní poslanci výboru pro sociální politiku schválili nárok na desítky milionů pro vybrané odboráře a vybrané zástupce tripartity na tzv. „sociální dialog"," reaguje Kohoutová.

Témata:  důchody Michaela Marksová

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy