Kdy půjdeme do důchodu? Ministerstvo má plán

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce vrátit takzvaný strop odchodu do důchodu, který zrušila předchozí vláda vedená Petrem Nečasem (ODS). Věk pro odchod do penze by měl začínat na 65 letech.

Ilustrační fotografie
reklama

Se stropem pro věk odchodu do penze počítá zejména koaliční smlouva. "V letošním roce určitě předložíme návrh na zastropování věku odchodu do důchodu. Současný stav bez limitu rozhodně není žádoucí," potvrdil deníku Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Petr Habáň.

Ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením Michaeli Marksové Tominové (ČSSD) se ztotožňuje s návrhem důchodové komise, která navrhuje pro příštích patnáct let nechat vystoupat důchodový věk na 65 let a zaručit tak lidem narozeným před rokem 1966, že později než v 65 letech do důchodu nepůjdou.

Server upozorňuje, že současný systém počítá s tím, že po roce 2030 se důchodový věk sjednotí na 65 letech a dále poroste. Lidé narození v roce 2010 by tak podle současných pravidel šli do důchodu až v 72 a půl letech.

Zastřešení věku odchodu do důchodu ale ani těmto lidem neslíbí, že půjdou do důchodu v 65 letech. Ministerstvo podles erveru počítá s tím, že strop pro odchod do důchodu se bude pravidelně každých pět let přehodnocovat, což také doporučila důchodová komise. 65 let je podle Habáně "základní hranice, která se bude upravovat a revidovat v návaznosti na demografický vývoj."

Témata: důchodci | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky