Důchodový systém se zhroutí? Sociolog Hampl varuje

Mezi českými politiky to opět vře kvůli důchodům. Ministr financí Andrej Babiš se zmínil o studii, která doporučuje zavedení rovného důchodu pro všechny. Podle opozice tak chce snížit důchody až o 30 procent. Na problém s důchody se nyní zaměřil i sociolog Petr Hampl

Ilustrační fotografie
reklama

Hampl dnes na sociální síti odkázal na jeden svůj starší článek, který byl aktuální za vlády Petra Nečase. Jak ale sám upozorňuje, "vše platí i pro tu Babišovu reformu-nereformu. Základní otázka pořád zní: "Jak to udělat, aby mít děti bylo výhodnější než nemít děti?" Všechno ostatní je jen bezvýznamné přehazování peněz mezi kapsami. Tím je možné na čas zakrýt, že jich není dost, ale v ničem jiném to nepomůže," podotýká sociolog.

V článku, který publikoval na svém webu, sociolog upozorňuje, na několik příčin deficitu důchodového. za tu nejzávažnější považuje skutečnost, že příliš mnoho Čechů se rozhoduje pro bezdětnost nebo jednodětnost a že ubylo velkých rodin se třemi a více dětmi. Hned úvodem varuje, že "reforma povede k rychlejšímu zhroucení důchodového systému, než kdyby vláda nedělala vůbec nic."

"Jestliže méně lidí bude pracovat a více lidí bude v důchodu, zbude na každého důchodce méně housek, televizorů, léků, lístků do divadla nebo čehokoliv jiného. K tomu není zapotřebí provádět žádnou složitou analýzu," podotkl.

"Zdroje nenarostou tím, že se budou peníze převádět mezi různými fondy ani tím, že se fondy budou privatizovat a zase znárodňovat. Jediným efektem rozdělení do více „pilířů" může být nepřehlednost a dočasná iluze, že vlastně nic nechybí," dodává Hampl.

Podle něj je tedy jisté, že změny povedou k tomu, že se bude rodit ještě méně dětí a disproporce mezi počtem pracujících a důchodců bude narůstat. "Pokud někde nevěří, že existuje jasná vazba mezi ekonomickými stimuly a počtem dětí v rodinách, nechť si vzpomene na generaci Husákových dětí nebo přečte nějakou knihu Charlese Murrayho," dodal.

"Nejzajímavější otázka je, jak vůbec někdo mohl přijít s tak pitomou koncepcí a jak je možné, že ji někdo bere vážně. Odpověď je stejná jako na otázku, proč investiční fondy před pár lety nainvestovaly desítky miliard dolarů do technologických firem neschopných vytvářet zisk. Vždyť průměrně inteligentní vesnický řemeslník by viděl, že technologická bublina musí splasknout. Jenže investiční fondy neřídí vesničtí řemeslníci, ale ekonomičtí analytici. Tedy lidé, kteří normální selský rozum nahradili složitými ukazateli a parametry. O pár let později investovala stejná skupina lidí takovým způsobem, že způsobila pád celé světové ekonomiky. To nemůže být otázkou individuální hlouposti. To už je o způsobu, jakým jsou školeni a podle čeho jsou odměňováni," uvedl závěrem.

Témata: důchodci | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky