Důchodci si možná opět přilepší. A nebudou sami

Zvýšení životního a existenčního minima, věnování peněz na výživné samoživitelů a samoživitelek a fixní přidaná částka pro důchodce. Tyto kroky má v plánu ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová, která rovněž upozorňuje, že konečná rozhodnutí v těchto záležitostech neleží pouze na ní.

Ilustrační fotografie
reklama

"Životní a existenční minimum bych chtěla zvýšit. Nicméně rozhodnutí musím vždy konzultovat s více lidmi. Nyní se rýsuje pravděpodobnější varianta toho, že nejchudším pomůžeme jinými nástroji než je valorizace minima," uvedla dnes ministryně na sociální síti.

Podle jejích představ by se namísto valorizace minima měly peníze využít pro ty nejpotřebnější. "Uvažuji o tom, že část prostředků půjde na velmi aktuální problém – děti, jejichž rodiče nejsou schopni zaplatit školní obědy," tvrdí ministryně.

Poukazuje na to, že náklady na děti jsou vysoké a toto by mohlo razantně pomoci rodinám, které mají příjmy kolem životního minima. "Společně s ministrem Chládkem se například ještě bavíme o zavedení bezplatných školních autobusů," dodává Marksová.

Další z jejích plánů počítá s věnováním části peněz na výživné samoživitelů a samoživitelek, k čemuž již připravuje i zákon o tzv. zálohovaném výživném. Proti tomu ale nedávno vystoupil ministr financí Andrej Babiš, který v České televizi uvedl: "To bychom potom museli řešit i nezaplacené faktury podnikatelům, potom se rozpočtově totálně zhroutíme."

Přilepšit by si podle ní mohli i starší důchodci. "Přispěli bychom fixní částkou a tím můžeme zajistit alespoň minimální kompenzaci za zmražení důchodů, které tehdy prosadila pravicová vláda," plánuje Marksová.

Následně potvrdila, že její pracovní tým pracuje také na příspěvku na mobilitu. "My teď provádíme revizi i těchto dávek. Chceme systém zjednodušit a zlidštit, aby nedocházelo k tomu, co za pana Drábka," dodala.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky