Důchody? Stát vám opravdu nic nedá

Populace stárne a ženy se dnes dožívají průměrného věku 81 let. Hranice pro vstup do penze se proto posouvá, nikdo ale nedokáže zaručit, že stát současnou pracující populaci v důchodovém věku finančně zajistí. Je lepší si na důchod spořit, nebo se i nadále spoléhat na stát? Jak se k důchodům mají postavit osoby samostatně výdělečně činné, které dostávají menší důchod, než zaměstnanci? Na tyto i další otázky odpovídali odborníci v pořadu Máte slovo na České televizi.

Důchodci, ilustrační fotografie
reklama

Střední délka života se neustále prodlužuje a o tomto "nedostatku" se podle děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslava Ševčíka ví velmi dobře už relativně dlouhou dobu.

"Našel jsem materiál z listopadu 1998 od tehdejšího ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly, kde se píše, že k reformě je potřeba přistoupit co nejdříve. Už tehdy se počítalo, že reforma bude provedena nejpozději v roce 2005," tvrdí Ševčík. K reformě se sice nakonec přistoupilo, podle děkana ale výsledek stejně není vidět.

"Tady se dělala důchodová reforma, rostlo DPH, aby bylo na důchody, a kde ty peníze jsou? Nikde se neukázaly, k ničemu nepřispěly, tak kde jsou?" rozohnil se Ševčík u moderátorky Michaely Jílkové.

V podobně ostré náladě se také řešila výše důchodu pro osoby samostatně výdělečně činné. Pokud by chtěl živnostník mít měsíční důchod 10 200 korun, musel by podle propočtů, které v pořadu zazněly, vykazovat roční příjem přes 500 tisíc korun po dobu 35 let. Podle Ševčíka je toto vina zejména politiků, kteří celý systém podcenili a nechali jej zajít příliš daleko.

Situace živnostníků se zhorší

Podle vrchní ředitelky úseku správy údajové základny a provádění důchodového pojištění ČSSZ Elišky Volfové živnostníci nižší penze objektivně vzato nemají, neboť se jim výše důchodů vypočítává ze stejného vyměřovacího základu. 

Člen Odborné komise pro důchodovou reformu Jaroslav Vostatek se ale domnívá, že současná situace se pro OSVČ ještě zhorší. "Pokud chtějí živnostníci důchod, musí se připojistit ve třetím pilíři důchodového systému a odvádět v prvním co nejméně. Nedávat peníze státu a spoléhat se na to, že třetí pilíř se jim vyplatí. Mnoho osob samostatně výdělečně činných ale v tuto chvíli neví, co mají dělat," udeřil Vostatek.

Rovněž se domnívá, že podobným systémem může obecně spořit každý, ale ten, kdo má menší platy, v tomto systému nenalezne smysl. "Třetí pilíř je modelově pro střední třídu," přiznal člen důchodové komise. Lidé by si podle něj měli spořit v životním pojištění, penzijním připojištění nebo stavebním spoření.

Řešení formou podílových fondů?

Václav Svoboda z Asociace finančních poradců se domnívá, že jednou z možností, jak si našetřit na penzi, je formou spoření do podílových fondů. Proti tomuto návrhu se zvedla vlna nevole, následně ale Vostatek podotkl, že riziko je přitomné ve všech formách spoření, i ve státním systému, který je třeba využívat rozumně.

"Kdo má averzi k riziku, bude věřit státu, ale tomu se moc věřit nedá. Dají se najít fondy, kde se peníze daly hodnotit, ale občani by se měli rozhodovat sami a zvýšit si svou finanční gramotnost," podotkl Ševčík.

Závěrem poslal vzkaz těm, kteří si myslí, že je stát v důchodu zabezpečí: "Dnešní mladí si musí na důchod šetřit sami. Stát se o ně nepostará."

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky