Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchody budou jen na 19 až 21 let? Ministerstvo toto navrhuje

Důchody budou jen na 19 až 21 let? Ministerstvo toto navrhuje

Foto: Pixmac

Podle nového návrhu ministerstva práce a sociálních věcí by mohl důchod v České republice trvat 19 až 21 let. Pokud by hrozilo, že budou lidé pobírat penzi déle, věk odchodu do důchodu by se musel začít zvyšovat rychleji, a naopak. Návrh předložilo ministerstvo důchodové komisi a aktuální stav a určení věku odchodu do důchodu by se měl posuzovat každých pět let.

"Je v zájmu stability důchodového systému, aby důchodci v budoucnu pobírali starobní důchod v průměru po určitou stanovenou dobu," zdůvodnilo prý záměr ministerstvo. Důchodový věk by podle resortu měl stanovit tak, aby udržel dobu v penzi konstantní, tedy 19 až 21 let. 

Délka lidského života se postupně prodlužuje a senioři v tuto chvíli tvoří asi 17 procent společnosti. Výdaje na penze rostou a v důchodovém systému chybí zhruba 50 miliard korun. Muži, bezdětné ženy a matky s jedním dítětem by měli jít jít do důchodu v roce 2030 v 65 letech. V 67 letech odejdou do důchodu lidé, kteří se narodili v roce 1977. Konečný limit odchodu do penze ale nyní není stanoven a ocitá se pod ostrou kritikou vládních stran. Rovněž Evropská komise Česko opakovaně kritizuje za to, že má hranici pro odchod do penze ve srovnání s některými jinými vyspělými zeměmi nižší. 

Ministerstvo proto navrhuje, aby se situace vyhodnocovala každých pět let. Zohlednila by se očekávaná doba dožití po nástupu do penze a také index závislosti, který vypočítává počet seniorů na počet osob v aktivním věku. Pravidelně by tak byla posuzována generace, která má jít do důchodu za dvacet až pětadvacet let.

 

Témata:  důchody lidé

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy