Rovné důchody manželů nebudou platit zpětně

Z ministerstva práce a sociálních věcí před pár dny zazněl zajímavý návrh. Důchody manželů by se měly dělit rovným dílem. Pokud jste si ale mysleli, že se to bude vztahovat již na ty současné penze, pak se mýlíte.

Ilustrační fotografie
reklama

Sdílené penze vyšly z dílny komise pro reformu penzí, v jehož čele stojí profesor Martin Potůček. Jde o návrh, který by měl napravit nespravedlnosti ohledně vyplácení penzí mezi muži a ženami. Ženy totiž část života stráví výchovou dětí a kvůli tomu mnohdy berou menší penze než manžel. A když je ve stáří opustí, pak se mnoho žen ocitá v existenčních problémech.

Celá věc má ale háček. Pokud bude schválena, nebude platit zpětně. "Lidé si povídají, že se mají vzít existující důchody, u manželů se sesypou dohromady a vydělí se dvěma. To je ale nesmysl. Na stávající důchody se sahat nesmí," vysvětlil Potůček pro Blesk.cz.

Změna tedy bude aplikována až pro budoucí penzisty. A jak by to fungovalo? "Správa sociálního zabezpečení by dostávala data o příjmech muže a ženy, ty by na konci každého roku sečetla a pokud by oba souhlasili, tak by každému započetla pro výpočet budoucího důchodu jednu polovinu."

Témata: důchodci | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky