Dienstbier chce takto zachránit důchodce, Romy a chudé

Vláda projedná plán ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera, který umožní sociálně slabým přiblížit se k většinové společnosti. Jedním z jeho hlavních bodů je oddlužení i těch nejchudších lidí.

Jiří Diesntbier /ČSSD/
reklama

Plán počítá podle MF Dnes se změnou insolvenčního zákona. Dosud mohou být odepsány dluhy občanů pouze v případě, že během pěti let splatí alespoň 30% svého dluhu. Nyní by však oddlužení mohli dosáhnout i lidé, kteří výší svých příjmů nemají možnost třetinu dluhu splatit.

"Jde o to pomoci každému, kdo si sám neumí poradit s chudobou. Nejde jen o vyloučené romské lokality, stále častěji sem spadají i senioři a rodiny, které žijí z jednoho platu," řekl Dienstbier deníku.

Plán, se kterým se ve středu seznámí vláda, nabídne zadluženým lidem několik měsíců čas, aby si našli možnost trvalejšího výdělku. Experti také navrhují zavést dohled nad agenturami, které sice nabízejí zařízení oddlužení, účtují si za to ale desetitisíce korun a dlužníky tak spíše poškozují.

Dlužníci navíc získají možnost zřídit si „exekučně nepostižitelný účet", který nebudou moci exekutoři obstavit. Došlo by rovněž ke změně sociálních zákonů: stát by zavedl boj proti práci "na černo" a znovu zavede placené veřejné práce.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky