Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodci berou mladým práci. Je to pravda?

Důchodci berou mladým práci. Je to pravda?

Foto: Česká televize

Česká republika se potýká s největším počtem nezaměstnaných v historii. Bez práce jsou mladí absolventi i lidé po padesátce, na druhou stranu některé práce vykovávají senioři, kteří si přilepšují k důchodu. O tom, jestli by měl stát nějak regulovat souběh důchodu a platu seniorů, diskutovali lidé i odborníci v pořadu Máte slovo.

Ministryně práce a sociálních věcí nepovažuje pracující důchodce za něco nesprávného. „Celý pracovní život si odváděli peníze, mají právo na důchod. Pokud je někdo zaměstná, přispívají do rozpočtu dalšími penězi," popisovala výhody zaměstnaných starobních důchodců Michaela Marksová Tominová.

„V každém slovníku si najdete, že penze znamená konec ekonomické aktivity, je to stav po zaměstnání," nesouhlasí ekonom Miroslav Ševčík. Přesto i on uznává, že v některých případech by souběh pence a platu měl být přípustný. „V případě nízkopříjmových důchodců by měl být možné, aby si k důchodu přivydělávali," dodal Ševčík.

Na druhou stranu podle ekonoma a děkana VŠE bere plat i důchod celkem 250 tisíc důchodců. Pokud by stát neumožnil pracujícím seniorům pobírat zároveň i důchod, mohlo by se každoročně v rozpočtu ušetřit 33 miliard korun. Schodek rozpočtu v důchodovém systému je každoročně 50 miliard.

Podle místopředsedy Rady seniorů ale důchodci často vykonávají práce, které mladí prostě dělat nechtějí. „Jde třeba o pokladní, uklizečky nebo hlídání dětí. Některé profese také mladí nepokryjí, jako konstruktéři nebo stavaři," snažil se vyvrátit řeči o zabírání práce Milan Taraba, podle kterého pracuje pouze 157 tisíc starobních důchodců z asi dvou a půl milionu.

Jeden s diskutujících si navíc myslí, že pracovat se v důchodu dá jen v některých profesích. „Pekaři nebo dělníci si užívají důchod a zaslouženě odpočívají. Ti, co pracovali osm hodin denně v kanceláři a z toho dvě hodiny prokecali, ti mají sílu pracovat i v důchodovém věku," myslí si obráběč kovů Jaroslav Bláha.

Zaměstnavatelé se podle diskutujících některých pracujících důchodců zbavují jen těžko, protože mají smlouvy na dobu neurčitou, a museli by jim tedy vyplácet velké odstupné. „Řešením by bylo, kdyby v měsíci, kdy má člověk odejít do důchodu, se smlouva změnila na dobu určitou. Prodlužovala by se po měsících a zaměstnavatel by se mohl sám rozhodnout, jestli ji prodlouží," myslí si ministryně práce.

Otázkou ovšem zůstává, kdo by se o lidi v penzi měl starat. „Za systémový důchod může stát, stát proto musí udělat reformu, aby se důchodcům žilo lépe," tvrdí místopředseda Rady seniorů Milan Taraba. S tím ale nesouhlasí ekonom. „Už od roku 1995 všichni vědí, že systém je špatný, ale žádná strana s tím nic nedělala. Musíme vychovávat lidi v tom, že důchod jednou přijde a že si musí sami šetřit," myslí si Ševčík.

Chyba je v systému vzdělávání

Problém mnozí diskutující vidí už ve školském systému, který nepodporuje technické a učební obory. Marksová Tominová sice potvrdila, že jedná s ministrem školství o změnách, ještě roky ale bude trvat, než se projeví v praxi. „Mladí studují humanitní obory, i když ví, že je neuživí," kritizoval vrstevníky student ekonomie Tomáš Novotný, který podle svých slov neměl problém najít práci, protože si dobře vybíral své zaměření.

„Za minulého režimu bylo hodně manuálních prací, ve kterých se uchytila spíš slabomyslnější část populace. Je pro ně šance pracovat rukama a jsou na to šikovní. Já bych tak třeba nepracoval. A té práce je míň," uvedl student Tomáš Novotný. Jeho slova vyvolala vlnu nevole téměř u všech hostů, kteří se do něj pustili s tím, že někteří studovat nemohli nebo nesehnali jinou práci.

Novotný se následně na facebookovém profilu omluvil za svoje slova, kterými pobouřil některé diváky. „Ve světle reflektorů a v přímém přenosu jsem bohužel nervozitou selhal a pohoršil tisíce televizních diváků. Otázku, kterou jsem si zformoval v hlavě a která měla znít: Není více nezaměstnaných mladých lidí, protože se trh práce přeorientoval na služby a není už tolik manuální práce?, jsem zkomolil do nesrozumitelné věty, ve které jsem použil urážlivé slovo slabomyslný," vysvětloval student svoje slova.

Protože se pořad už chýlil ke konci a moderátorka jeho vyjádření přerušila, nestihl podle svých slov uvést vše na pravou míru. „Šel jsem do studia, protože si nemyslím, že důchodci berou mladým lidem práci. Problém vidím v tom, že se školství nepřizpůsobilo poptávce na trhu práce a není dost absolventů pro potřebné profese. Snad mi dokážete odpustit a sami si třeba vzpomenete na den, který byste nejraději vyškrtli z kalendáře," dodal Novotný s tím, že pro něj to bude právě den natáčení pořadu.

Témata:  důchodci Michaela Jílková

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy