Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V důchodu se o sebe starejte sami, vzkazuje poslanec ODS

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka / INCORP images

V důchodu se o sebe musíte postarat hlavně sami, případně vám má pomoci vaše rodina. Tak by se dal shrnout názor poslance ODS Adolfa Beznosky v anketě Lidových novin.

Babišův deník zajímalo, jak by chtěl poslanec zajistit dostatek financí na přiměřené penze. On odpověděl jednoduše. "Je evidentní, že první pilíř na slušné důchody nestačí. Navyšování sociálního pojištění není správnou cestou, neboť zvyšuje vedlejší náklady práce. Je nutné hledat řešení v rámci individuální odpovědnosti a rodinné sounáležitosti, včetně zhodnocování prostředků v rámci běžně využívaných bankovních produktů, které známe z vyspělých zemí.," řekl Beznoska.

V praxi tak podporuje investování a spoření u soukromých finančních institucí a důraz klade i na podporu v rámci rodiny. Rád by také zachoval druhý pilíř, který po debaklu plánuje nová vláda zrušit.

Zajímavé je, že ODS dosud nenapadlo podporovat rodinnou politiku. Ta naopak během vlády ODS dostala v podobě škrtů vzniklé ve společné dílně s TOP09 na frak. Přitom průběžný důchodový systém v případě, že se rodí více dětí a roste populace v produktivním věku, bez problémů funguje.

Témata:  důchodci důchody

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy